In dit artikel ga ik het met je hebben over de snelheid van je website en waarom het zo belangrijk is dat die snel is.
Inhoud van dit artikel
Google beoordeelt de snelheid van je website
Wist je dat Google ook kijkt naar de snelheid van je website? Als die onder de maat is, dan zul je dit gaan merken aan het aantal bezoekers dat vermindert. Google geeft nou eenmaal de voorkeur aan razendsnelle websites en zeg nou zelf: jij vind wachten toch ook niet prettig?
Voordat ik mezelf bezig hield met de snelheid van mijn websites, duurde het soms ruim 5 seconden voordat ze geladen werden. Reken maar dat dit mij bezoekers heeft gekost.
Google beoordeelt dus de snelheid van je website door te kijken hoe snel de elementen op je site geladen zijn en hoelang het duurt voordat de site volledig geladen is.
Het handige is dat ze dit zowel met de Google Analytics tag, als met hun browser Chrome kunnen doen. Ofwel: Google verzamelt gewoon gigantisch veel gegevens over je website.
Richtlijn snelheid website
Een richtlijn qua laden van je website is dat je website binnen 2-3 seconden geladen moet worden. Een langere laadtijd heeft in veel gevallen een negatieve invloed op je conversiepercentage. Er zijn meerdere onderzoeken die aantonen dat een snelle site een positieve impact heeft op je conversiepercentage.
Afhakende bezoekers
Niet alleen Google vindt de snelheid van je website belangrijk, ook je bezoekers vinden hier natuurlijk iets van. Hoe langzamer je website is, hoe sneller bezoekers afhaken en een andere website opzoeken.
Stel iemand zoekt in Google op een zoekterm behorende bij jouw website en klikt op je site. Je site laadt tergend langzaam dus de bezoekers klikt weer op vorige en belandt weer bij de zoekresultaten. Daar klikt de bezoekers op een andere website die wel snel laadt.
In bovenstaand voorbeeld zal Google dit als een bounce zien, iemand bounced op en weg (neer) van je site. En die bounce vertaalt zich in de bounce-rate. Dus hoe vaak gebeurt dit. Hoe hoger dit percentage hoe slechter dat is voor je website. Gemiddeld ligt de bounce-rate tussen de 30-60%. Maar er geldt dus: hoe lager hoe beter!
De snelheid van je website testen
Google heeft een handige gratis tool ontwikkeld om de snelheid van je website te testen: Google PageSpeed Insights. Deze gratis tool is ideaal om snel even te kijken hoe snel je website is.

Vul de URL van je website in en klik op Analyseren.
Ik vulde ‘moosty.nl’ in en kijk naar het resultaat:

Ik scoor op desktop 78 punten van de 100. Dat is aardig goed:

Ik zit ook mooi onder de 2 seconden, dus mijn website is zelfs behoorlijk snel!
Toch zijn er wel een paar punten die ik kan verbeteren:

Zo zou ik mijn objecten kunnen cachen op mijn server, dat betekent dat bijv. afbeeldingen of scripts al een soort van klaar staan zodra een bezoeker mijn site bekijkt. Hierdoor kan de server sneller mijn website tonen.
Zaken die van invloed zijn op de snelheid van je website
Het (WordPress) thema
Het thema die je gebruikt kan vaak erg bepalend zijn in de snelheid van je website. Sommige WordPress thema’s zijn fantastisch mooi met allerlei toeters en bellen, maar juist daardoor erg traag om te laden. Al die prachtige franje kost juist extra capaciteit dus weer hier spaarzaam mee.
Plugins & scripts
Per geïnstalleerde plugin of gebruikt script op je website lever je tot een paar seconden in. Moet je nagaan als je 10 plugins op je site hebt draaien, dan wordt het een slome boel. Zorg er dus altijd voor dat je zo min mogelijk plugins geïnstalleerd hebt.
Kijk, je moet natuurlijk niet inleveren op de functionaliteit van je website, maar gebruik plugins en allerlei extra scripts dus met mate. Dus alleen het nodige. Al die fancy dingen maken je website trager.
Webhosting
Naast het gebruikte WordPress en de hoeveelheid plugins is ook je webhosting een belangrijke factor. Want je website kan nog zo licht zijn, als je webhosting traag is dan is je website alsnog langzaam.
Het is dus ook belangrijk dat je snelle webhosting hebt, dus let hier goed op bij het uitzoeken van een hostingpartij.
De snelheid verhogen met de juiste webhosting
Tegenwoordig kun je bij webhosts vaak kiezen voor geoptimaliseerde WordPress hosting, dat is ideaal want die servers zijn zo ingericht dat ze perfect geschikt zijn voor WordPress. Hiermee laadt je website dus razendsnel. En voor de prijs hoef je het ook niet te laten, want je betaalt hier (vaak) niets extra’s voor.
Ik heb de meeste van mijn eigen affiliate sites bij Cloud86 staan. Daar ben ik erg tevreden over.
Cloud86 heeft meerdere Managed WordPress (WP) pakketten en als ik je een tip mag geven: kies altijd voor de middelste of grootste. Want het kleinste pakket is slechts voor één website en je wilt op den duur toch je online imperium uitbouwen met meerdere websites. Dus dit schaf ik altijd direct goed aan. Daar komt bij dat een duurder pakket ook meer opslag én bezoekers aan kan. Ideaal toch?!