Review Libertex en mijn ervaringen

Libertex is een online CFD broker, gevestigd in 27 landen, maar in Nederland nog niet heel bekend. Internationaal timmert het bedrijf al lange tijd aan de weg. Libertex heeft al verschillende prijzen gewonnen de afgelopen jaren en dat wekt mijn nieuwsgierigheid: wat is er zo goed aan dit platform? Ik heb dit platform uitgeprobeerd en ga mijn ervaringen met Libertex met je delen, ik probeerde de populaire app en tip je over de gratis cursus beleggen in deze review Libertex.

CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 83% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. 

Inhoudsopgave
Bedrijfsinformatie
Handelen in cryptovaluta
Hoe werkt beleggen met Libertex?
De Libertex App
Gratis cursus beleggen
Is Libertex betrouwbaar?
Wat zijn de kosten?
Conclusie: is Libertex een aanrader?

Bedrijfsinformatie

Review Libertex

Het platform is opgericht in 1997 en is dus al wat langer op de markt dan de meeste andere online brokers. Net als bij Plus500 en eToro kun je bij Libertex investeren in CFD’s, je kunt handelen in aandelen, grondstoffen, valuta, indices en cryptovaluta. Met name deze laatste is waar Libertex om bekend staat, je hebt er de keuze uit bekende en minder bekende cryptovaluta, zoals Bitcoin, Litecoin, NEO en Stallar. Geen fan van cryptovaluta? Geen probleem, er zijn 213 verschillende activa beschikbaar waar je in kunt investeren.

Handelen in cryptovaluta

Wat is de toekomst van cryptovaluta? Dat vragen velen van ons zich af. De stijging (en daling!) van de Bitcoin staat nog vers in het geheugen gegrift. Het idee achter deze digitale valuta is dat mensen steeds minder afhankelijk willen zijn van banken, bij het gebruik van cryptovaluta zijn deze niet langer nodig, want alles gaat dan volledig automatisch.

Gaan we straks dan allemaal met digitale munten betalen en is de euro verleden tijd? Dat weet niemand. Veel landen, maar ook bedrijven, zijn nog sceptisch over deze digitale betaalmiddelen, toch wordt er beetje bij beetje meer geëxperimenteerd. Conclusie: de toekomst van cryptovaluta is nog steeds onzeker en je neemt een groot risico wanneer je hierin investeert, maar als je dit overweegt is Libertex de partij met een groot aanbod en zeker het overwegen waard.

Hoe werkt beleggen met Libertex?

Net als veel andere online brokers kun je met Libertex starten met een demoaccount. Het is aan te raden dit te doen en bijvoorbeeld met andere brokers zoals Plus500 en eToro te vergelijken, zodat je erachter komt welk platform het best bij jou past. Bij Libertex krijg je met een demoaccount €50.000, om te starten heb je alleen een e-mailadres en wachtwoord nodig.

Wanneer je klaar bent met oefenen en je account wilt omzetten, moet je een bedrag in je Libertex portefeuille storten. Dit kan al vanaf €100, dus voor diegene die liever niet met al te veel geld belegt in CFD’s, is Libertex een goede optie. Zodra je geld hebt gestort, volgt de KYC procedure, dit is de procedure waarbij ze je vragen om je persoonlijke gegevens. Dit doet Libertex omdat ze dit verplicht zijn en daarnaast is het ook in het belang van jouw eigen veiligheid. Als je dit hebt doorlopen kun je starten met het aankopen van je eerste CFD.

Het dashboard is donker van kleur en erg overzichtelijk, met name de grafieken springen eruit, deze zijn zo gedetailleerd dat je er nauwkeurige analyses op los kunt laten. Aan de linkerkant zie je de meest populaire instrumenten met hun real-time statistieken. Via de zoekbalk bovenin kun je snel en eenvoudig zoeken en wanneer je hebt gevonden wat je zocht en een CFD wilt aanschaffen, klik je op ‘Transactie openen’. Je kunt nu het handelsbedrag en de hefboom aanpassen en ziet direct de commissie die je moet betalen. Vervolgens klik je op ‘kopen’, als je denkt dat de koers gaat stijgen, of op ‘dalen’, als je voorspelt dat de koers in waarde zal minderen. Je hebt nu je eerste CFD gekocht en kunt deze terugvinden door op het pijltje rechtsboven te klikken, hier zie je je saldo en je actieve transacties.

De Libertex App

Libertex staat naast de vele cryptovaluta die er beschikbaar zijn, bekend om hun eigen app. Die is namelijk ontzettend gebruiksvriendelijk, zo heb je altijd en snel toegang tot je portefeuille. Voor uitgebreide analyses en aankopen adviseer ik je wel de webversie te gebruiken, maar voor het in de gaten houden van je transacties is de mobiele app fijn in gebruik.

Gratis cursus beleggen

Ben je nog een dummie op het gebied van beleggen? Dat is bij Libertex geen probleem. Of je nu de proefversie gebruikt of de reguliere versie, in beide gevallen kun je een gratis cursus volgen van 29 modules. Zo wordt in deze modules onder andere uitgelegd wat een hefboom is, hoe je een stoploss order inzet en hoe je handelt op basis van nieuws. Hele interessante informatie, waar zelfs voor de wat meer ervaren belegger nog wat uit te halen valt.

Is Libertex betrouwbaar?

Het antwoord daarop is: ja. Naast dat het bedrijf al vele jaren ervaring heeft en meerdere prijzen heeft gewonnen voor zijn functioneren, staat Libertex ook onder toezicht van de CySEC. Zij doen hetzelfde als de AFM in Nederland. Daarnaast staat het geld dat je stort op een aparte bewaarrekening en niet op de rekening van Libertex zelf.

Wat zijn de kosten?

Voor elke trade die je bij Libertex doet, betaal je transactiekosten. Deze transactiekosten zie je direct wanneer je op ‘Transactie openen’ klikt bij een instrument, zo weet je direct wat deze trade gaat kosten en wat deze op kan leveren. Een nadeel van deze online broker is dat wanneer er flinke koersschommelingen plaatsvinden, je transactiekosten hoger worden. Je weet dus niet precies wat de kosten zijn die dag en dit kan flink uiteenlopen. Naast transactiekosten, betaal je ook een overnight fee voor als je je positie ’s nachts wilt behouden. De kosten hiervoor verschillen per instrument.

Conclusie: is Libertex een aanrader?

Libertex is een toonaangevende speler in de CFD markt en ook zeer geschikt voor mensen die graag in cryptovaluta beleggen. De mobiele app is uitstekend vormgegeven en gebruiksvriendelijk. Daarnaast kun je bij Libertex al starten met traden vanaf €100, dus je hoeft geen goed gevulde portemonnee te hebben om te beginnen. Het laatste en wat mij betreft grootste voordeel, is de online cursus die je kunt volgen. Veel mensen starten met beleggen zonder dat ze hier iets vanaf weten of zich inlezen in bedrijven, dit is echt een no-go. De cursus helpt je op weg en voorkomt in zekere mate dat je grove verliezen maakt.

Afgaand op mijn ‘’ervaringen Libertex’’ tot nu toe, zou ik dit platform zeker aanraden. Het enige minpuntje zijn de kosten, je betaalt hogere transactiekosten bij een flinke schommeling van de koersen. Als dit voor jou een dealbreaker is, dan zijn Plus500 en eToro wellicht meer geschikt.

Plaats een reactie