Maarten Oostland
Business Coach

Ik ben Maarten Oostland

Hey, ik ben Maarten “Moosty” Oostland. Ik ben Business Coach, maar ik vind “Business Mentor” eigenlijk beter passen.

Door middel van praktische begeleiding help ik ondernemers bij het succesvol maken van hun (online) business.

Waar de meeste business coaches zich focussen op “high-level“, “high-end” of “high-performance” ondernemen, help ik mijn klanten gewoon praktisch vooruit met hun onderneming zonder dure termen.

Ik heb gewerkt als online marketeer bij een online marketing bedrijf in Hilversum en als Technical Solutions Consultant bij Google in Amsterdam. Ik adviseerde honderden grote bedrijven zowel in Nederland als internationaal over hun online marketing en het automatiseren daarvan.

Daarnaast onderneem ik eigenlijk al sinds wij thuis internet hadden toen ik een jaar of 13 was.. dus nu zo’n 25 jaar. (Pfff.. ja, ik ben 38)

Ik krijg een gigantische hoeveelheid energie om mensen te helpen met nieuwe ideeën te bedenken en/of hun idee uit te werken tot een winstgevende business.

“Ik krijg energie van nieuwe ideeën bedenken en het volledig uitwerken van een idee tot een winstgevende business

Al vrij snel toen wij internet kregen thuis, ik was een jaar of 13, leerde ik mezelf hoe ik mensen kon hacken. Vervolgens maakte ik een Engelstalige website waarop ik hacker tools aanbood met uitleg hoe je het kon gebruiken. Daar werd aardig gebruik van gemaakt 😉

Hahaha en ik herinner me ook dat een internetprovider (MyWeb) mijn moeder ooit eens opbelde om te vragen of er vanuit ons huis gehackt werd. Mijn moeder zei: “nee, ik heb 2 jonge zoons en die doen dat niet“. Thanks mam! Mijn broertje en ik moesten keihard lachen toen we dat hoorden, want dat hadden wij natuurlijk wel gedaan! Beeldschermen virtueel op de kop zetten, CD-ROM spelers vanaf afstand open en dicht doen. Die lampjes op het toetsenbord steeds aan- en uitzetten. Het was vooral gewoon kattenkwaad uithalen: wij hebben nooit écht vervelende dingen gedaan.

Definito

Toen ik studeerde kreeg ik het idee voor Definito, via een vriend van mij. Hij was in Israel op vakantie geweest bij familie en zijn neef had plastic pijpjes met een mintsmaak erin. Die werden gebruikt om te minderen/stoppen met roken. Ik bedacht de naam “Definito” en zette een website op.

In die tijd had je nog nauwelijks webshops, dus handige software was nog niet beschikbaar. Ik kreeg het uiteindelijk niet voor elkaar met betalingsmethoden, dus het project stierf een stille dood. Ik heb nog steeds ergens een doos met honderden van die pijpjes 😉

Human Resource Management

Ik heb de studie Human Resource Management gestudeerd aan de Hanzehogeschool in Groningen. Toen ik daarmee klaar was, ben ik naar Hilversum verhuisd en heb ik 2 jaar op een P&O afdeling gewerkt bij Wolter & Dros in Amersfoort. In die periode was ik naast mijn baan veel met het opkomende Twitter bezig. Zo heb ik @weggeefacties bedacht: een account waarmee we mooie producten van bedrijven weggaven in ruil voor promotie via ons account. Een soort influencerdeals zoals tegenwoordig. Hahaha hiermee toch ook weer iets onze tijd voor uit, dus niet extreem succesvol maar wel een leuke, leerzame periode.

Shop2market

Na een goede 2 jaar heb ik mezelf voor de keuze gezet: ga ik het pad van HRM adviseur op? Of kies ik voor de internet marketing kant?

Het is de internet marketing kant geworden en al snel had ik een contract bij een internetbedrijf in Hilversum. Mijn baas zei destijds: “wij worden groter dan Google”. Dat sprak me wel aan. Uiteindelijk is het iets anders gelopen, maar we zijn in een paar jaar tijd wel flink gegroeid.

Wij deden niet alleen de online marketing voor de grote webshops in met name Nederland, België, Frankrijk en de UK, maar wij hadden ook een tool. Een tool waarmee wij conversies konden toekennen aan één online marketingkanaal en daarmee dus ook inzicht in welk(e) kanalen hadden bijgedragen aan een sale.

Met name in de hoek van affiliate marketing werd vaak teveel verdiend aan vergoedingen die eigenlijk nauwelijks een bijdrage leverden aan het aankoopproces van de consument (customer journey). Wij pikten dat eruit en beloonden die netwerken dan gewoonweg niet.

Je kunt begrijpen dat er de nodige heisa ontstond onder affiliates en de netwerken (die zagen hun omzet flink dalen) maar uiteindelijk is conversie attributie niet meer weg te denken. De webshops vonden het helemaal fantastisch wat wij deden en het product verkocht dus ook vrij eenvoudig.

Doordat wij met pixels (stukjes code) op al die pagina’s van die webshops stonden, konden wij ook een tag management oplossing aanbieden. Dit was de tijd vóór Google Tag Manager, dus wederom erg innovatief.

In die periode mocht ik het trackting & tag management systeem uitdenken en laten ontwikkelen door de programmeurs.

Google

En net toen ik op het punt stond om voor mijzelf te gaan beginnen, zat ik op een avond op LinkedIn en las een berichtje van een recruiter in mijn inbox. Of ik bij Google wilde gaan werken.

Pfff, daar hoefde ik niet lang over na te denken en ik zette mijn ondernemersplannen nog even een aantal jaren in de ijskast.

Precies die kennis & ervaring die ik bij Shop2market had opgedaan, bleken ze bij Google nodig te hebben. Ik werd Ads Solutions Consultant voor DoubleClick Search bij Google in Amsterdam en adviseerde klanten als Wehkamp en KLM over het geautomatiseerd adverteren in combinatie met hun eigen systemen (bGenius van destijds Traffic4U). Dit waren erg complexe setups waar heel veel verschillende mensen, afdelingen en bedrijven bij betrokken waren.

Na een paar jaar werd DoubleClick Search ge-rebrand in Google Search Ads 360 en werd er een eigen (beter) systeem ontwikkeld om geautomatiseerd advertenties te maken aan de hand van productfeeds. Hier werkte ik nauw samen met de Product Manager in Seattle en al snel werd Inventory Management (v2) gelanceerd.

Iedereen wilde dit hebben! En ik was één van de weinigen wereldwijd die exact wist hoe het werkte en hoe je dit moest gebruiken. Dus vloog ik van hot naar her om onze klanten te trainen. Een enorm toffe, maar onwijs drukke periode die me bijna een burn-out heeft opgeleverd.

Al vrij snel merkte ik dat ik dingen uit handen moest gaan geven, collega’s moest gaan trainen en handleidingen moest maken. Ik heb dit in rap tempo doorgevoerd en al snel was ik bijna overbodig. Tijd voor een nieuwe uitdaging!

Terug naar Groningen

Na 5 jaar voor Google te hebben gewerkt, besloot ik om weer terug te gaan naar Groningen en dus mijn baan op te zetten.

Ik wilde weer gaan ondernemen en aan mijn eigen toffe projecten werken. Bij Google was mijn gebruikersnaam een samenvoeging van de eerste letter van mijn voornaam met mijn achternaam: m oostland ofwel moostland. Al snel kortten mijn collega’s dit af tot moosty en dat werd al snel mijn bijnaam binnen Google. Ik mailde zelfs met moosty@google.com.

Toen ik mijn bedrijf inschreef bij de Kamer van Koophandel jaren daarvoor, had ik de naam Creative Business Concept bedacht.

Die naam vind ik nog steeds top want dat is exact wat ik het allerleukste vind: creatieve business concepten bedenken, uitwerken en lanceren!

Maar die naam was te lang en niet pakkend genoeg, dus werd Moosty al snel mijn nieuwe handelsnaam.

In een paar weken heb ik het concept Moosty uitgewerkt en startte ik met business coaching. Al snel bedacht ik me dat ik ook cursussen wilde ontwikkelen en verkopen en heb ik de cursus De Juiste Mindset gemaakt. Zo kwam ik in contact met het Groningse PayPro en met Abe die daar werkte. We besloten direct om een biertje te gaan doen.

Hij vertelde me al een tijdje bezig te zijn met een ebook over crypto samen met Max. En na nog een keer afspreken en wat brainstormen kwamen we tot de conclusie dat we met ons drieën de krachten moesten bundelen. Toen hebben we Cryptocommunity.nl opgezet. Dé plek om samen te komen met gelijkgestemden om te discussiëren over crypto en erover te leren via de Complete Crypto Cursus.

In deze periode heb ik ook nog wat andere projecten opgezet: oa. Affiliatevoorwaarden en Fotograafvoorwaarden. Dit zijn juridische documenten speciaal geschreven voor affiliate marketeers en fotografen. Ideaal en deze projecten leveren nog steeds een mooi passief inkomen op.

Verder heb ik zelf ruim 23+ affiliate websites opgezet die mij ook maandelijks een leuk passief inkomen genereren.

NFT cursus

Begin 2021 leerde ik al over NFT’s, maar pas rond de geboorte van mijn dochter in september 2021 begon ik mij er serieus in te verdiepen. Ik vond NFT’s zoiets tofs en nieuws dat ik me er volledig ingestort heb. Ik heb me laten opleiden door diverse coaches, experts en heb een paar cursussen gevolgd.

Uiteindelijk had ik genoeg kennis opgedaan om er zelf succesvol mee aan de slag te gaan en vervolgens heb ik ook mijn eigen NFT cursus ontwikkeld. Ik vind het gewoon onwijs leuk om andere mensen dingen te leren en er waren op dat moment nog nauwelijks goede Nederlandse cursussen. Mijn NFT cursus liep als een trein en heeft mij in slechts een paar maanden tijd een zeer ruim jaarsalaris opgeleverd.

Totdat de crypto-markt en daarmee ook de NFT-markten instortten en iedereen zijn interesse in NFT’s verloor.

Moosty

Ik ben mij toen weer 100% gaan focussen op Moosty en mijn coachingswerkzaamheden. Want dat blijf ik echt het allerleukste vinden!

En nu ik dit schrijf heb ik de afgelopen maanden non-stop gewerkt om hier een winstgevende business van te maken. Zo heb ik een nieuwe huisstijl laten ontwikkelen en ben ik alles van de grond af opnieuw aan het maken. Van mijn coachingstraject tot aan gratis & betaalde cursussen en trainingen. Ik ben een team om mij heen aan het verzamelen en start in het najaar van 2022 met een marketingcampagne.

Ik heb ruim de tijd genomen om een stevige basis te zetten, inclusief stappenplannen, methodes, geheime recepten en checklists zodat ik jou zo goed mogelijk kan helpen met het winstgevend maken van jou business!

Ik ben er klaar voor, jij ook?!