Wat als je €1.000,- investeerde in aandelen Tesla?

Het is altijd leuk om terug te blikken op koersen van succesvolle bedrijven, want stel dat jij €1.000,- had geïnvesteerd in aandelen Tesla. Hoeveel winst zou je nu hebben? Of zou je verlies hebben geleden?

In dit artikel over Tesla duik ik in op deze vragen en beantwoord ik nog enkele andere vragen over Tesla en beleggen.

Inhoud van dit artikel

Over Tesla

Tesla is een Amerikaanse producent van elektrische auto’s en vrachtauto’s, zonnedaken en energieopslagsystemen voor huizen, industrie en elektriciteitsnetten. Het bedrijf exploiteert daarnaast een wereldwijd netwerk van verkooppunten om haar voertuigen aan de man te brengen en een eigen netwerk van oplaadpunten.

Geschiedenis van Tesla

Het bedrijf Tesla is opgericht op 1 juli 2003 in San Carlos, Californië in Amerika. Tesla is vernoemd naar elektrotechnicus en natuurkundige Nikola Tesla, die vooral bekend is als de uitvinder van de wisselstroommotor.

Tesla werd in 2003 opgericht door Martin Eberhard en Marc Tarpenning om een elektrische sportwagen op basis van AC Propulsions T-Zero op de markt te brengen. Een jaar later investeerde Elon Musk, die fortuin heeft gemaakt als mede-oprichter van PayPal, een groot bedrag in het bedrijf en leidde hij de ontwikkeling van de Tesla Roadster. Musk maakte het vervangen van de traditionele auto – aangedreven door een verbrandingsmotor – door de elektrische auto tot Tesla’s missie en levert daarmee een bijdrage aan de wereldwijde energietransitie.

In het midden van 2007 was Tesla uitgegroeid tot een organisatie met 260 werknemers. Na een beoordeling van de kosten greep Musk in en in 2008 ontsloeg hij de toenmalige directeur Martin Eberhard. Michael Marks was aangesteld tot interim-directeur en werd gauw vervangen door Ze’ev Drori omdat Musk niet wilde meewerken aan een overname van het bedrijf. Tegen het einde van 2008 raakte ook de kredietcrisis het bedrijf en investeerde Musk zijn volledige privévermogen in Tesla.

In de jaren daarop haalde Tesla verscheidene malen geld op bij investeerders, partners en de Amerikaanse overheid om de verdere ontwikkeling te financieren. Sinds 29 juni 2010 is Tesla genoteerd aan de NASDAQ en de introductiekoers was US$ 17.

Bron: Wikipedia

Tesla
Bron: Tesla.com

Elon Musk

Elon Reeve Musk is een, als Zuid-Afrikaan geboren, Canadees-Amerikaans ondernemer. Hij is de oprichter van SpaceX en medebedenker en -oprichter van Zip2 en CEO en oprichter van Tesla, waar hij zich een jaar na de oprichting bij voegde. Hij werkte mee aan het succes van PayPal. 

Elon Musk

Meer lezen over Musk? Check zijn biografie.

Historische prijsgrafieken

Historische prijsgrafiek Tesla
De totale historische beurskoers van Tesla vanaf beursgang in 2010

Zoals je in de grafiek hierboven kunt zien is de koers van Tesla bij beursgang van $3,84 op 2 juli 2010 naar $639,83 gegaan. Maar als je goed kijkt, zie je dat die stijging pas vanaf 2020 echt explosief is gaan stijgen. Tesla kondigde toen nieuwe fabrieken, in onder andere Berlijn aan.

Voor wie is beleggen in Tesla interessant?

Eigenlijk is Tesla voor de meeste mensen wel een interessant aandeel om in de portefeuille te hebben, want Tesla is steeds laagdrempeliger geworden om te rijden.

Kijk eens in een willekeurige straat en je ziet zo 3 Tesla’s op de oprit of voor de deur staan.

Wat drijft de aandelen koers van Tesla?

Tesla verkoopt regelmatig haar aandelen, om hier weer nieuwe fabrieken van te financieren. Hierdoor “kosten deze fabrieken” nauwelijks geld en is er dus weer sneller nieuwe winst te behalen met deze nieuwe fabrieken. Op die manier blijft het aandeel Tesla groeien.

Of dit gezond is, is een tweede. Want hoelang kan Tesla hier nog mee doorgaan?

Het gaat toch vooral om auto’s verkopen en ondanks dat de groei nog niet stagneert, is de groei niet meer zo groot als eerder. Zouden de nieuwe fabrieken hier verandering in kunnen brengen?

Waar kun je aandelen Tesla kopen?

Je kunt aandelen Tesla kopen op de Nasdaq, onder de afkorting: TSLA.

Hoe kun je aandelen Tesla kopen?

Aandelen Tesla kun je eenvoudig met DEGIRO kopen. Klik hier om een gratis account aan te maken.

Wat als je €1.000,- investeerde in Tesla?

Aandeel Tesla 1 jaar geleden
De aandelenkoers van Tesla vandaag 15 december 2020 ($ 539,83) en vorig jaar 16 december 2019 ($ 76,30)

Het is niet normaal wat het aandeel Tesla afgelopen jaar gedaan heeft. Echt niet normaal.

De koers is 738% gestegen. Ja dat lees je goed: 738%. Pffff… je investering zou dus ruim 7x over de kop zijn gegaan.

Je €1.000,- was nu €8.385.71,- waard geweest! Dik 7.300+ euro erbij dus!

Conclusie: nu €1.000,- investeren in Tesla?

Aangezien de koers al zo explosief gestegen is, durf ik het nu niet aan om te investeren in Tesla. Maar zelfs de afgelopen weken blijft de koers nog stijgen, dus wie weet tot wanneer dit doorgaat.

Maar historisch gezien is er altijd een moment dat zo’n gigantische stijging weer inklapt. Dus daar is nu eigenlijk het wachten vooral op..

Plaats een reactie