Review eToro
De online broker eToro wordt steeds populairder en dat is ook niet zo gek, want bij deze broker kun je beleggen voor zowel de korte als de lange termijn. Daarnaast is dit platform bekend om hun sociale aspect: een soort mix van Facebook en Twitter geïntegreerd in een beleggingsplatform. Hoe dat precies zit, welke opties het platform nog meer te bieden heeft en wat mijn ervaringen met eToro zijn ga ik je in deze blog vertellen. Ik neem je mee in een uitgebreide review eToro waarin ik de voor- en nadelen van deze online broker toelicht.
Inhoudsopgave
Over het bedrijf
Hoe werkt eToro?
Leer van elkaar met het Copy Trading Concept
Copyfunds: een unieke feature van eToro
Hoe veilig is eToro?
Met deze kosten moet je rekening houden
> CFD’s
> Aandelen en ETF’s
> Opnamekosten
Conclusie: is beleggen met eToro een goed idee?
Over het bedrijf

Het online beleggingsplatform eToro bestaat sinds 2007 en is opgericht in Israël. Tegenwoordig zitten de kantoren in Cyprus, Groot Brittannië, de Verenigde Staten en Australië. Je kunt er handelen in aandelen, crypto, grondstoffen, indices en valuta. Als je besluit te starten met beleggen via eToro kan dat op twee manieren, de eerste manier is de reguliere vorm van beleggen, waarbij je een aandeel koopt, vervolgens is dit aandeel van jou en ben je voor een deel eigenaar van een bedrijf. De tweede manier is door middel van het kopen van CFD’s (Contracts for Difference), hierbij koop je zelf geen aandelen, maar zet je in op een stijging of daling van de koers. Wat CFD’s precies zijn heb ik de blog over Plus500 toegelicht en kun je daar teruglezen.
Hoe werkt eToro?
Als je weinig ervaring hebt met beleggen of gewoon eens wilt kijken hoe het platform in elkaar steekt, dan kun je starten met een demoaccount waar $100.000 op staat. Aanmelden is eenvoudig en kan zelfs met je Apple ID, Facebook- of Googleaccount, meer gegevens zijn er voor een demoaccount niet nodig. Klaar voor het echte werk? Dan zijn er meer persoonlijke gegevens nodig, ook wel de KYC procedure genoemd. Hier zit onder andere een kleine test in verwerkt om te checken of je genoeg basiskennis hebt.
Je kunt al starten met beleggen via eToro vanaf $50. Je maakt je geld over in euro’s en het wordt daarna automatisch omgerekend in dollars. Overmaken kan via iDeal, creditcard of PayPal. Als dit gedaan is kun je je eerste trade starten, in het dashboard kun je door middel van de zoekbalk markten en beleggers opsporen en je kunt bedrijven in je volglijst zetten zodat je ze nog beter in de gaten kunt houden. Het dashboard ziet er misschien wat ingewikkelder uit dan bij andere brokers, maar dit komt met name door het sociale aspect: het Copy Trading Concept, maar zodra je doorhebt hoe dit allemaal werkt, gaat dit in je voordeel werken.

Leer van elkaar met het Copy Trading Concept
eToro is het meest bekend om zijn Copy Trading Concept, dit is een sociaal concept waarbij je andere beleggers kunt volgen. Je moet hiervoor wel je profiel op ‘openbaar’ zetten. Zo zie je welke beslissingen andere beleggers maken, welke aandelen ze kopen en hoe hun portefeuille is samengesteld. Je kunt dus topbeleggers volgen en hun keuzes kopiëren, dat kan een hele slimme zet zijn als je zelf weinig tijd hebt en wat minder ervaring hebt met beleggen, maar wees wel kritisch: neem niet zomaar alles klakkeloos over en verdiep je wel eerst in de bedrijven die deze persoon in z’n portefeuille heeft. Aandelen kopen van een bedrijf waarvan je niet weet wat het doet is geen goed idee.
Copyfunds: een unieke feature van eToro
Copyfunds zijn de eigen beleggingsfondsen van eToro, een beleggingsfonds is een samengesteld mandje met aandelen. Dit is een mooie manier om je risico’s te spreiden. Bij beleggen is het namelijk aan te raden een deel van je geld actief en het andere deel passief te investeren. Het actieve gedeelte kan bijvoorbeeld worden vormgegeven door het aankopen van CFD’s, hier zit een groter risico aan verbonden en vereist actief handelen. Het passieve gedeelte, dus waar je minder naar om hoeft te kijken, kun je vormgeven door middel van het investeren in Copyfunds. Hier vind je ook het sociale aspect terug, zo kun je investeren in dezelfde Copyfunds als waar de top handelaren zich in bevinden: de Top Trader Copyfunds.
Hoe veilig is eToro?
Beleggen met eToro is helemaal veilig, het bedrijf moet zich in landen waar hun kantoren gevestigd zijn houden aan strenge wet- en regelgeving, zo staan ze onder meer onder toezicht van de FCA (Verenigd Koninkrijk), CySEC (Cyprus) en ASIC (Australië). Verder staat je geld onder andere op een aparte bewaarrekening, dus niet op de bedrijfsrekening van eToro zelf. Tenslotte zijn je beleggingen tot €20.000 veilig gesteld, door middel van het garantiestelsel. Dus bij een faillissement ben je in ieder geval verzekerd van het feit dat je (een deel van) je geïnvesteerde vermogen terugkrijgt.
Met deze kosten moet je rekening houden
CFD’s
Bij eToro houden ze de kosten automatisch in, zoals de spread en de overnight fee. Een spread is het verschil tussen de aan- en verkoopprijs van een CFD. De hoogte hiervan kan nogal uiteenlopen: zo betaal je bij indices een stuk meer dan bij valuta of grondstoffen, dit komt onder andere doordat een index bestaat uit meerdere bedrijven. Daarnaast kan het zo zijn dat je een overnight fee moet betalen, dit geldt alleen voor CFD-posities die ’s nachts nog open zijn, je betaalt dan een percentage van de waarde van de CFD, deze kosten kunnen per markt verschillen. Klinkt ingewikkeld? Dat kan ik me voorstellen. Voordat je aan de slag gaat met het kopen van CFD’s kun je op de website van eToro een overzicht vinden van de kosten.
Aandelen en ETF’s
Bij het daadwerkelijk kopen van aandelen of ETF’s hoef je je geen zorgen te maken over spreads en overnight fees. Je betaalt ook geen extra beheer- of brokerkosten. Het enige waar je wel rekening mee met houden is met valutakosten als je besluit aandelen te kopen in een andere munteenheid dan de euro.
Opnamekosten
Stel dat je mooie winsten hebt geboekt op je CFD’s en het geld uit wilt laten keren, je moet dan ook rekening houden met opnamekosten. Als je het geld overgeboekt wilt hebben naar je eigen rekening, kost je dit $5 per keer. Afhankelijk van de hoogte van je investeringen, kan dit dus behoorlijk drukken op je rendement. Als startende belegger zou ik er daarom niet voor kiezen iedere maand uit te laten betalen, maar dit bijvoorbeeld eens in kwartaal of half jaar te doen.
Conclusie: is beleggen met eToro een goed idee?
Jazeker! Mijn ervaringen met eToro zijn positief. Het platform biedt veel verschillende mogelijkheden. Het sociale dashboard kan even wennen zijn, maar als je dit eenmaal doorhebt wil je niet meer anders. Je kunt met andere beleggers sparren en speculeren over de toekomst van een bedrijf en dat maakt wat mij betreft eToro een geschikte broker voor met name de beginnende belegger zonder ervaring, er is namelijk genoeg informatie over producten te vinden en je kunt van andere beleggers leren. Voor de meer ervaren belegger, die niet opzoek is naar deze sociale features, zijn brokers als Plus500 en Libertex meer geschikt.
Bedankt voor het lezen van mijn review eToro!