Review DEGIRO en mijn ervaringen

Welkom bij mijn review DEGIRO. Misschien heb je al ervaring met beleggen of sta je nog helemaal aan het begin van je beleggingsavontuur, wat je situatie ook is, er zijn veel banken en brokers waar je kunt beleggen en het kan lastig zijn om de juiste keuze hierin te maken. Een van de bekendere online brokers is DEGIRO. In dit artikel leg ik je uit wat DEGIRO doet, wat de kosten zijn en of het veilig is. Daarnaast geef ik antwoord op de vraag of DEGIRO een geschikte broker is voor de beginnende belegger.

Let op: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Inhoudsopgave
Wat is DEGIRO?
Starten met beleggen via DEGIRO
Wat zijn de kosten?
Is het gereguleerd?
Is DEGIRO geschikt voor beginners?
Eindconclusie: beleggen met DEGIRO

Wat is DEGIRO?

review DeGiro

DEGIRO is een online beleggingsplatform, dat bestaat sinds 2013 en op dit moment actief is in 18 landen, waaronder Nederland. Het platform heeft als missie om financiële dienstverlening voor iedereen mogelijk te maken op een kostenefficiënte manier. Bij DEGIRO is er niet iemand die voor jou belegt, je bepaalt zelf welke effecten je wilt kopen en wanneer je wilt verkopen, op deze manier kunnen ze de kosten zo laag mogelijk houden.

Starten met beleggen via DEGIRO

Een gratis account aanmaken bij DEGIRO kan in een aantal eenvoudige stappen. Op de website klik je rechtsboven op ‘open een rekening’ en daarna krijg je een aantal vragen waarbij je persoonlijke gegevens moet achterlaten, ze zijn namelijk verplicht om je identiteit te controleren, vandaar dat je een kopie van je paspoort of ID-kaart moet uploaden.

Open een rekening bij Plus500

Vervolgens maak je een keuze voor een profiel: ga je voor basic of custody? Het grote verschil is dat bij een basic profiel je effecten worden uitgeleend en bij een custody profiel is dit niet het geval. De meeste banken en brokers lenen effecten weer uit, dit is tenslotte hun verdienmodel, maar de keuze die je hierin maakt is persoonlijk. Vervolgens koppel je je bankrekening en doe je een proefbetaling, nu is je account zo goed als klaar.

Voordat je echt kunt starten met beleggen, maak je een passendheidstoets. Je krijgt een vragenlijst van circa twintig vragen over beleggen, waarbij wordt gekeken of beleggen wel bij je past en of je weet welke risico’s het met zich mee brengt.

Overzicht Plus500
Voor deze DEGIRO review heb ik een nieuw account aangemaakt

Wat zijn de kosten?

Als je belegt wil je dat de kosten zo laag mogelijk zijn, deze drukken tenslotte op je rendement. Wanneer je een rekening opent bij DEGIRO is dit gratis, dat betekent alleen niet dat er verder geen kosten aan verbonden zijn.

Wil je beleggen in buitenlandse producten? Dan kost dit wel geld, de aansluitkosten voor buitenlandse beurzen bedragen €2,50 per jaar. Daarnaast zijn er dividendkosten, bij een basic profiel hoef je hier niets voor te betalen, bij een custody profiel kost dit €1 en 3% van het uitgekeerde dividendbedrag.

Als laatste moet je ook rekening houden met de valuta. Koop je effecten die genoteerd staan in een andere valuta dan de euro? Dan betaal je hier 0,1% valutakosten over. Voor de beginnende belegger raad ik aan de focus eerst op de Nederlandse markt te leggen en later, als je door hebt hoe het allemaal werkt, eens te kijken naar Europa of de Verenigde Staten.

Is het gereguleerd?

Beleggen via DEGIRO is gereguleerd en je beleggingen zitten in een apart bewaarbedrijf: als het platform failliet gaat, blijven de beleggingen van jou.

DEGIRO is geen bank maar een investeringsmaatschappij. Een bank kan het geld dat klanten bij zich hebben, gebruiken voor eigen (zakelijke) doeleinden, leningen aan derden en andere beleggingen. Omdat dit een risico met zich meebrengt, is het depositogarantiestelsel beschikbaar voor banken.

Omdat DEGIRO geen bank is, is het niet toegestaan het geld van klanten op de eigen balans te houden of te gebruiken voor eigen investeringen. Je houdt dus geen geld bij DEGIRO. Geld dat DEGIRO van jou ontvangt, wordt onmiddellijk (op basis van een doorlopende opdracht) belegd in een geldmarktfonds.

DEGIRO opereert onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Daarnaast biedt De Nederlandsche Bank (DNB) prudentieel toezicht. DEGIRO is ook geregistreerd bij de Financial Conduct Authority (FCA) in het VK onder nummer 595455.

Is DEGIRO geschikt voor beginners?

Sta je helemaal aan het begin van je beleggingsavontuur en weet je nog niet goed wat je wilt? Dan is het wel verstandig om je eerst wat meer in te lezen, maar daarna kun je zeker van start met beleggen via DEGIRO. Het dashboard kan even schrikken zijn, allerlei tabellen en getallen die opduiken, maar als je weet wat je wilt kopen wijst het zich vanzelf en zorgt DEGIRO voor een duidelijk overzicht van je portefeuille. Kom je er toch niet uit? Dan kun je de klantenservice bellen en zij helpen je op weg.

Prijzenwinnaar

DEGIRO heeft diverse prijzen (awards) gewonnen, in binnen en buitenland. Een overzicht van deze prijzen is hier te vinden.

Eindconclusie: beleggen met DEGIRO

Deze review DEGIRO krijgt een positief eindoordeel. De kosten zijn lager in vergelijking met andere brokers of banken en het dashboard is gebruiksvriendelijk. Daarnaast is je vermogen tot €20.000 veilig gesteld. Dus, denk je erover om te starten met beleggen? Dan is DEGIRO zeker een goede optie.

Plaats een reactie