Review Plus500 en mijn ervaringen

Review Plus500

Over Plus500 is online veel informatie te vinden, voornamelijk in het Engels, deze reviews zijn soms positief maar ook in veel gevallen negatief. Vaak gaat het hier om ervaringen met Plus500 van particuliere beleggers, maar zijn deze negatieve reviews wel terecht? Dit heb ik voor je uitgezocht. In deze review Plus500 neem ik je mee in mijn ervaringen, ik vertel je hoe het platform werkt en waar je op moet letten als je wilt starten met beleggen via Plus500.

Achtergrondinformatie over Plus500

Review Plus500

Plus500, opgericht in 2008, is een online beleggingsplatform met roots in Israël. Tegenwoordig is het bedrijf gevestigd in Londen. Ze noemen zichzelf een wereldhandel machine, je kunt er dan ook in heel veel verschillende (internationale) instrumenten beleggen, denk hierbij aan aandelen, indices, (crypto)valuta en grondstoffen.

CFD’s: wat zijn het?

Het grote verschil met andere brokers, zoals DeGiro en Meesman, is dat je bij Plus500 geen eigenaar wordt van een aandeel, je handelt namelijk in een CFD: Contracts for Difference. Als je handelt in CFD’s ga je een contract aan, in dit geval met Plus500, waarbij je inzet op een daling of een stijging van de koers. Je kunt op deze manier dus ook met een aandeel dat minder waard wordt winst maken, dit heeft als voordeel dat je ook in economisch mindere tijden, toch geld kunt verdienen met beleggen.

Hoe werkt beleggen met Plus500?

Open een gratis demo rekening bij Plus500
Je kunt gratis een demo proberen bij Plus500

Zijn CFD’s helemaal nieuw voor je? Dan is het slim om te starten met een demoaccount. Je kunt net zo lang gebruik maken van dit account als je zelf wilt en het is vooral handig om eens te kijken of beleggen in CFD’s bij je past. Als je klikt op ‘Probeer gratis Demo’ kun je eenvoudig een account aanmaken, je hebt alleen een e-mailadres en een wachtwoord nodig.

Zodra je bent ingelogd staat er $40.000 speelgeld op je account en krijg je een korte rondleiding. Je start met je eerste trade in olie, waarbij je moet kiezen tussen ‘verkopen’ en ‘kopen’. Als je kiest voor verkopen, speculeer je dat de koers van olie zal dalen, andersom voorspel je met de optie ‘kopen’ een stijging van de koers. Om deze keuze wat makkelijker te maken, heeft Plus500 ‘Gegevens over handelaars’ toegevoegd, zodat je kunt zien wat andere handelaren voorspellen en ook is er extra informatie beschikbaar over het instrument en kun je de real-time statistieken inzien.

Wanneer je de keuze hebt gemaakt, bepaal je hoeveel aantallen je wilt kopen. In het geval van olie is het minimumaantal 10 vaten. Dit minimumaantal kan per effect verschillen, zo is het minimumaantal voor KLM aandelen vastgesteld op 25. Vervolgens kun je de knoppen ‘Sluiten bij winst’ en ‘Sluiten bij verlies’ aanklikken. Met name deze laatste is aan te raden, zodat je serieuze verliezen kunt voorkomen. Je vult een stoploss order in, dat betekent dat het contract automatisch wordt beëindigd als het effect daalt naar een bepaalde koerswaarde, zo kun je je verlies enigszins beperken.

Op deze risico’s moet je letten

Handelen in CFD’s kan grote risico’s met zich meebrengen, dit komt omdat je handelt met een hefboom. Het idee hierachter is dat je met een relatief klein bedrag toch veel winst kunt behalen, maar andersom ook veel verlies. Hoe werkt dit principe? Als je inzet op een koersstijging en de hefboom is 1:10 is, krijg je bij een toename van €1 dus €10 uitgekeerd, tien keer zoveel dus. Andersom maak je met een koersdaling van €1, dus ook €10 verlies.

Daarnaast krijg je bij Plus500 geen concrete adviezen, je moet het helemaal zelf doen. Dus wanneer je nog weinig afweet van beleggen, is het verstandig je eerst eens hier in te verdiepen. De negatieve ervaringen met Plus500 die te vinden zijn op internet komen dan ook vaak voort uit onwetendheid. In sommige gevallen weten mensen niet wat ze kopen of vergeten ze een stoploss order aan te zetten en dan kan het in het geval van koersdalingen snel gaan.

Verder is Plus500 niet geschikt voor de lange termijn belegger, omdat je de aandelen goed in de gaten moet houden, helemaal wanneer je geen stoploss order invoert en daar heeft de lange termijn belegger geen tijd voor. Ben je juist een actieve belegger? Dan kan Plus500 voor jou zeker interessant zijn.

Betrouwbaarheid en veiligheid

In Nederland hebben we de AFM die toezicht houdt op de financiële markt, in Groot Brittannië is er zo’n zelfde soort instantie: de Britse Autoriteit Financiële Markten, zij houden financiële instellingen in de gaten en zorgen ervoor dat ze zich aan de regels houden. Daarnaast geeft Plus500 geen geld van klanten door aan beleggende tegenpartijen en wordt je geld in een afzonderlijke rekening bewaard. Plus500 is dus zeker een betrouwbaar platform, waarin je je geld veilig kunt investeren.

De voordelen van Plus500

Naast dat Plus500 betrouwbaar en veilig is, zijn er nog een aantal voordelen. Zo kun je bijvoorbeeld al vanaf €100 instappen, je maakt je geld over via iDeal, Paypal of creditcard. Doe je dit liever via bankoverschrijving? Dat kan ook, je minimuminleg bedraagt dan €300. Wanneer je uitgespeeld bent met het demoaccount en het programma onder de knie hebt, kun je dus al met een relatief laag bedrag beginnen met beleggen.

Overzicht Plus500

Plus500 heeft daarnaast ook een overzichtelijk dashboard, zo kun je eenvoudig bovenin zoeken naar instrumenten waarin je wilt handelen. De grote keuze die je hebt in verschillende instrumenten helpt je bij een goede spreiding van je portefeuille, dit zorgt ervoor dat je de koersschommelingen goed op kunt vangen. Over de effecten zelf is veel informatie beschikbaar, zo zie je bijvoorbeeld een grafiek, waarbij je door in- en uit te zoomen snel de historische koersen van die dag kunt zien. In diezelfde grafiek kun je doormiddel van de F(x) functie werken met verschillende indicatoren, deze voorspellen het verloop van de koers en de koersschommelingen.

Het laatste grote voordeel van Plus500 is dat je, doordat je handelt in CFD’s, geen rekening hoeft te houden met transactie-, dividend-, of valutakosten, het is dus erg goedkoop in vergelijking met reguliere brokers en banken.

De nadelen van Plus500

Zoals ik eerder al noemde zijn er veel negatieve reviews te vinden over Plus500. Veel zaken die in hun voordeel zijn, zijn erg eenvoudig: zoals geld overmaken en het handelen. Het systeem is namelijk erg gebruiksvriendelijk..

Maar zodra je iets verder kijkt, is het systeem ook veel gericht op hun eigen winst. Het terugboeken van je winst blijkt wat lastiger te zijn als je de verhalen op internet mag geloven. Zelf heb ik hier nog nooit last van gehad: mijn winst heb ik al meerdere keren zonder problemen kunnen terugboeken. Appeltje eitje.

Conclusie: is beleggen via Plus500 aan te raden?

Het antwoord daarop verschilt per situatie. Beleg je voor de lange termijn en wil je liever niet iedere dag omkijken naar de koersen van je effecten? Dan is Plus500 geen geschikt platform voor jou. Hetzelfde geldt voor als je liever aandelen en obligaties in bezit wilt hebben en niet wilt handelen in CFD’s, ook dan kun je Plus500 beter links laten liggen.

Maar voor wie is Plus500 dan wel? Plus500 is geschikt voor de actieve belegger die het interessant vindt om koersen in de gaten te houden en die geen belang heeft bij het daadwerkelijk bezitten van effecten. Je moet niet bang zijn om een beetje risico te lopen, omdat een CFD met een hefboom werkt, dus als dit jou niet in de weg staat, dan is Plus500 zeker een platform voor jou!

Bedankt voor het lezen van mijn review Plus500.

Beoordeling Plus500

7.7

Gebruiksvriendelijk

9.5/10

Betrouwbaarheid

7.0/10

Demo account

9.5/10

Klantenservice

6.0/10

Transactiekosten

6.5/10

Voordelen

  • Gratis aanmelden
  • Prachtig en gebruiksvriendelijk handelsplatform
  • Marktleider in online trading
  • Geld van klanten is beschermd en staat op een aparte rekening
  • 24/7 Nederlandse klantenservice

Nadelen

  • Je kunt geld verliezen als je niet weet wat je doet
  • Klantenservice minder goed bereikbaar

1 gedachte over “Review Plus500 en mijn ervaringen”

Plaats een reactie