Alles over domeinnamen

In dit artikel leer ik je alles over domeinnamen. Ik kreeg hier de laatste tijd regelmatig vragen over, dus ik dacht laat ik er een artikel over schrijven. Er zijn namelijk wat leuke dingen te vertellen over domeinen, onder andere de handel en het scoren van premium domeinnamen.

Inhoudsopgave
1. Geld verdienen met domeinnamen
2. Hoe kun je een domeinnaam verkopen?
3. Hoe kun je de eigenaar van een domeinnaam checken?
4. Domeinnaam verkopen waarde checken
5. Domeinnaam verkopen tips
6. Domeinnaam handel
7. Domeinnaam kopen
8. Premium domeinnamen
9. Conclusie

1. Geld verdienen met domeinnamen

Er zijn verschillende manieren hoe je geld kunt verdienen met domeinnamen. Hieronder leg ik drie veel gebruikte manieren uit.

1.1 Goedkoop aanschaffen en duur verkopen

Een domeinnaam registreer je tegenwoordig voor zo’n 10 euro. Uiteraard kan dit goedkoper en duurder, afhankelijk van bij welke je dit doet en welke extensie je registreert. De extensie is .com of .nl. Hier is tegenwoordig gigantisch veel keuze in. Bijvoorbeeld .site, .online, .sex, .amsterdam, .blog, .help, etc. etc. De kosten hiervan variëren per extensie.

Maargoed, je kunt domeinen dus tegen kostprijs aanschaffen en deze duurder verkopen, mits hier natuurlijk vraag naar is of komt.
Ik heb ooit dronemarktplaats.nl aangeschaft voor 8 euro en deze 2 jaar later voor 150 euro verkocht. Dat is een mooie ROI, maar natuurlijk nog niet grof geld verdienen.
Mijn mening is dan ook dat de mooiste domeinen al verkocht zijn en hier minder geld valt te verdienen dan een aantal jaren geleden. Maar wie weet ben jij heel creatief en weet jij alsnog een mooie domeinnaam op de kop te tikken en deze voor véél geld te verkopen.

Er zijn nationale en internationale verschillende marktplaatsen om domeinen te verkopen. Zie “Hoe kun je een domeinnaam verkopen”.

1.2 Een website op een domeinnaam zetten

Een domeinnaam an sich is natuurlijk nog niets.. ja, het is een adres naar een website. Dus waarom zet je er geen website op? Hiermee trek je bezoekers en kun je geld verdienen met advertenties en/of affiliate marketing.

Het opzetten van een website kost niet zo heel veel geld en qua tijd ook niet. Het meeste tijd zit hem in een paar kwalitatief goede artikelen schrijven zodat je wat bezoekers zult ontvangen. Op deze manier kun je passief geld verdienen met je domeinnaam [LINK].

1.3 Registreer merknamen en ‘brand’ deze

Ok, dit doe je natuurlijk niet zomaar, maar ik zal eerst even uitleggen wat ik hiermee bedoel.

Neem Google: een mooie merknaam. Maar wat betekent Google nou eigenlijk? En hoe komt het dat ze zo groot zijn geworden met zo’n toch ietwat gekke naam? Dat heet branding. Branding is het groot maken van een merknaam. Dit kan door advertenties, maar ook de look en feel. Dus de kleuren die je gebruikt op je website, het lettertype, het logo, etc. Dit maakt of kraakt een merk.

Ik heb bijvoorbeeld zelf een paar domeinnamen die perfect als merk gebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld: hyle.nl, fley.nl en byre.nl. Deze domeinnamen zeggen niets, maar met de juiste look & feel kunnen ze een ijzersterk merk worden. Interesse? Neem even contact met me op.

En dit kun jij natuurlijk ook zelf doen! Duik in een Grieks woordenboek of bekijk het Egyptische woordenboek.. misschien dat hier wel een pareltje te vinden is!!
Wees vooral creatief!!

2. Hoe kun je een domeinnaam verkopen?

Zowel in Nederland als in het buitenland zijn er verschillende partijen waar jij je domeinnaam op te koop kunt aanbieden. Een domeinnaam verkopen kan best eenvoudig zijn, maar omdat er veel aanbod is en minder vraag kan het even duren. Verwacht dan ook niet dat je domeinnaam binnen een week verkocht is. Dit kan soms jaren duren, als ie al verkocht raakt..

Hieronder volgen een aantal plekken waar jij je domeinnaam te koop kunt aanbieden:

2.1 Sedo

Eén van werelds grootste domeinhandelaren is Sedo. Je bent vast wel eens een geparkeerde domeinnaam bij hun tegengekomen.
Ze rekenen een fee van zo’n 10% afhankelijk van het domein, de extensie en de verkoopprijs.
Sedo bied diverse opties aan om je domein te verkopen, je kunt kiezen voor:

 • Buy Now – hiermee kunnen potentiele kopers direct kopen.
 • Prijsonderhandeling – Biedingen + onderhandeling
 • Marktplaats Veiling – Veil je domeinnaam via de marktplaats veiling.
 • Direct Auction – Verkoop via de homepage van Sedo, dit trekt gigantisch veel mensen en bied kans op een hoge verkoopprijs!

https://moosty.nl/sedo

2.2 Websitemakelaar

Zoals je kunt zien staan hier honderden domeinen op. Voor slechts 5% fee kun jij je domeinnaam hier aanbieden.
https://www.websitemakelaar.nl/

2.3 Domeinstock

Hier staan op het moment van schrijven ruim 27.000 domeinnamen ter overname op. Je kunt hier je domeinnaam verkopen, maar de fee is iets hoger dan bij websitemakelaar: die is 19% bij een geslaagde verkoop.
https://www.domeinstock.nl/

3. Hoe kun je de eigenaar van een domeinnaam checken

Via de website Whois.com/whois kun je heel eenvoudig kijken wie de eigenaar van een domeinnaam is.
Tegenwoordig wordt privacygevoelige informatie vaak afgeschermd in verband met de AVG/GDPR.
Maar door middel van een e-mailadres is vaak wel gewoon contact op te nemen met de eigenaar van een domein.

https://www.whois.com/whois/

4. Domeinnaam verkopen waarde checken

Ok top, je hebt een vette domeinnaam en je wilt daarvan de waarde bepalen. De prijs van een domeinnaam wordt bepaald aan de hand van meerdere factoren:

 • Domeinextensie
 • Lengte en herkenbaarheid
 • Taalkundige geschiktheid
 • Gevoeligheid voor typefouten
 • Internationele bruikbaarheid
 • Geschiktheid voor zoekmachines
 • Commerciële inzetbaarheid
 • Verkoopmogelijkheden
 • Zakelijk potentieel

Op basis van bovenstaande factoren kan een waardebepaling plaatsvinden. Kijk op:
https://moosty.nl/sedo-waardebepaling voor meer informatie en hulp hierbij.

5. Domeinnaam verkopen tips

Wil jij een domeinnaam verkopen? Dan heb ik hier een paar tips voor je:

 • Zet op je domeinnaam een korte/kleine website met een look & feel zodat mensen er een fijn gevoel bij krijgen. Of probeer een soort voorbeeldsite te maken voor je domein, hiermee krijgen potentiele kopers er een beter idee bij.
 • Meld je website aan bij Sedo en parkeer je domein.
  Hiermee staat er meteen een goede verkooppagina op je domein én verdien je geld met reclame!
  https://moosty.nl/sedo-parkeren
 • Benader zelf potentiele klanten. Bedenk eens welke bedrijven interesse zouden kunnen hebben in je domeinnaam en stuur ze een leuke e-mail of bel ze op. Probeer ze eerst enthousiast te maken en dat dit een unieke kans is, want WEG = WEG!

6. Domeinnamen handel

De handel in domeinnamen is gigantisch. Al jaren!

De reden hiervoor is dat er zo veel bedrijven zijn en steeds weer nieuwe bijkomen. En die moeten natuurlijk allemaal een website en dus een domeinnaam hebben.

7. Domeinnaam kopen

Belangrijke tip: koop domeinnamen die vooral in de toekomst goud waard kunnen zijn.
Denk aan Artificial Intelligence of robots, maar ook duurzaam en groene energie.

Ik koop mijn domeinnamen vaak bij één van deze twee aanbieders:

 • Versio
 • Vimexx – voor slechts 89 cent kun je hier al een domeinnaam scoren!

8. Premium domeinnamen

Wil jij premium domeinnamen scoren? Check dan hieronder:

9. Conclusie

Of je nou een domeinnaam wilt verkopen of eentje kopen: de handel in domeinnamen is fors! Je kunt een leuk zakcentje verdienen met de handel in domeinnamen, als je maar goede pareltjes weet te vinden en deze voor een mooie prijs weet te verkopen. Ik wil je er veel succes mee wensen en zoals altijd: als je vragen hebt, neem even contact met me op.

Plaats een reactie