GoldRepublic Review en mijn ervaringen

Review GoldRepublic

GoldRepublic logo

Beleggen in goud en zilver, dit onderwerp is in een (corona)crisis als deze actueler dan ooit. Is je geld in goud en/of zilver stoppen een goed idee? En zo ja, op welke manieren kan dat dan? Ik heb dit voor je uitgezocht. In deze blog focus ik me op het investeren in fysiek goud en zilver en deel ik mijn ervaringen met GoldRepublic, een bedrijf dat online handelen in goud en zilver mogelijk maakt. In deze review over GoldRepublic neem ik je onder andere mee in wat het bedrijf doet, of het betrouwbaar is en wat de kosten zijn.

Inhoud van dit artikel

Beleggen in edelmetalen: waarom?

Er zijn verschillende redenen om te starten met het beleggen van je geld in goud of zilver. Zo zijn goud en zilver een goede toevoeging aan je beleggingsportefeuille als je wat meer diversiteit wilt creëren. De koers van goud doet vaak het tegenovergestelde van de AEX: gaat de AEX omlaag? Grote kans dat de koers van goud dan juist stijgt. Met goud in je portefeuille kun je op deze manier je verliezen beperken.

Daarnaast wordt geld ieder jaar minder waard, dit noem je inflatie. Je kunt met je geld dus steeds minder kopen. Als consument sta je niet echt te springen als de inflatie twee of drie procent bedraagt, helemaal wanneer je inkomsten er ook niet op vooruit gaan. Als je investeert in goud kun je deze inflatietrend in zekere mate tegengaan. Goud blijft zijn waarde behouden en stijgt zelfs in waarde naarmate de inflatie hoger en hoger wordt. Dit geldt natuurlijk ook voor zilver.

3 dingen die jij nu direct kunt doen:
1. Direct goud of zilver kopen bij GoldRepublic
2. Volg mijn gratis cursus Bitcoin kopen
3. Meld je GRATIS aan voor de Moosty Community

En wat als geld straks helemaal niets meer waard is? Dit is een extreme gedachte, maar niet helemaal onmogelijk. Het belangrijkste wat geld nodig heeft is vertrouwen, zo vertrouwen wij erop dat €1 daadwerkelijk €1 waard is, terwijl de intrinsieke waarde (de waarde van het materiaal) vele malen lager ligt. Stel dat het toch gebeurt en wij massaal het vertrouwen in geld verliezen, dan zijn er veel mensen die denken dat we dan weer overstappen op het ruilen van edelmetalen tegen goederen en diensten. In dat geval zou het dus handig kunnen zijn om goud achter de hand te hebben.

Maar ook zilver is een erg sterk beleggingsmiddel. Om mij heen zie ik steeds meer mensen flinke partijen zilver kopen. Zelf koop ik ook steeds een beetje zilver bij.

Welke beleggingsopties zijn er?

Je kunt op vier verschillende manieren je geld in goud & zilver beleggen. De eerste manier is door middel van CFD’s (Contracts for Difference), je speculeert dan of de koers van goud gaat dalen of stijgen. CFD’s kun je kopen bij verschillende online brokers, zoals Plus500, eToro of Libertex. Vaak zitten er hefbomen op deze producten, die je al dan niet zelf kunt bepalen. Met een hefboom van 1:5 maak je vijf keer zoveel winst, dus dit kan zeker bij een lage inleg heel interessant zijn. Aan de andere kant maak je natuurlijk ook vijf keer zoveel verlies, dus wees hier wel voorzichtig mee.

De tweede manier is door het kopen van aandelen van goudmijnen of bedrijven die opzoek zijn naar goud, je koopt dan zogenoemde goudaandelen. De waarde van een goudaandeel stijgt vaak ook mee met de waarde van goud, mits het bedrijf natuurlijk financieel gezond is en z’n zaakjes op orde heeft. Als je besluit goudaandelen te kopen is het daarom aan te raden je wel eerst goed in te lezen. Heb je hier geen tijd voor? Dan kun je ook investeren in ETF’s (Exchange Traded Funds), dit is een mandje met verschillende aandelen (manier drie). Dus in plaats van dat je aandelen koopt van één bedrijf, spreid je het risico en koop je van verschillende bedrijven aandelen, verpakt in een ETF.

De vierde en laatste manier is door het kopen van fysiek goud of zilver. Het grote voordeel hiervan is dat het heel toegankelijk is, je hoeft je namelijk niet aan te melden bij een broker en je hoeft je niet in te lezen in bedrijfsgegevens waar je misschien geen verstand van hebt. Fysiek goud kopen kun je doen door bijvoorbeeld een sieraad te kopen, maar ook door het kopen van munten of goudbaar. Bij deze laatste gaat het om een staaf met een standaard gewicht, zoals vijf gram, vijftig gram of zelf een kilo. Ben je geïnteresseerd in het kopen van goudbaar? Dan kun je bij GoldRepublic terecht.

Financiële vrijheid: je ideale leven leiden zonder zorgen over geld en doen wat je wilt. Dat is mijn specialisme en hier help ik je graag mee. Meer weten? Klik hier.

Wat doet GoldRepublic?

GoldRepublic is een bedrijf, opgericht in 2010, waar je online kunt investeren in zilver, goud en platina. Het is een online handelsplatform, waarbij je eenvoudig edelmetalen kunt aan- en verkopen, zonder dat je het zelf fysiek in bezit hebt. Het goud wordt dus, tenzij je dit aanvraagt, niet naar je opgestuurd. Het goud ligt bij GoldRepublic opgeborgen in een onafhankelijke kluis in Amsterdam, Frankfürt of Zürich. Je kunt bij de aankoop zelf bepalen op welke locatie het goud komt te liggen, het is dus geen papieren belofte, maar je goud ligt daadwerkelijk in een kluis. Wanneer je het goud weer wilt verkopen dan kan dit 24 uur per dag, 7 dagen per week, online.

GoldRepublic

Veiligheid en betrouwbaarheid

Goud dat je aankoopt via GoldRepublic ligt verzekerd en opgeborgen in een kluis en dat is daarmee een stuk veiliger dan goud zelf thuis bewaren, waar je het misschien makkelijker kwijt raakt en het veel gevoeliger is voor diefstal. Dit zou je extra kunnen verzekeren, maar drukt wel op je rendement als je besluit het goud weer te verkopen.

Is GoldRepublic ook betrouwbaar? Het bedrijf heeft een vergunning van de AFM en staat dus onder streng toezicht. Verder is het online aangekochte goud of zilver ook voor de volle 100% van jou, dus ook bij een eventueel faillissement kun je hier nog steeds aanspraak op maken.

Beleggingen in goud brengen, net als andere beleggingen, risico’s met zich mee. Denk hierbij aan het koersrisico (goud kan meer of minder waard worden) en het wisselkoersrisico (je koopt goud in euro’s, maar de koers staat internationaal in Amerikaanse dollars uitgedrukt). GoldRepublic is hier transparant in, op hun website hebben ze een aparte pagina waarop deze risico’s worden uitgelegd.

3 dingen die jij nu direct kunt doen:
1. Direct goud of zilver kopen bij GoldRepublic
2. Volg mijn gratis cursus Bitcoin kopen
3. Meld je GRATIS aan voor de Moosty Community

De kosten

Bij GoldRepublic koop je het goud tegen de actuele goudprijs, daarnaast betaal je bij zowel het kopen als verkopen transactiekosten, deze bedragen 1%. Verder betaal je 0,5% voor de opslagkosten van het goud in een kluis. Wil je het goud laten uitleveren? Dat kan bij GoldRepublic ook, je betaalt dan 1% aan uitvoerkosten en betaalt de vervoerskosten, deze laatste zijn afhankelijk van onder andere de locatie en staan op de offerteaanvraag. Mocht je ook geïnteresseerd zijn in het aankopen van zilver of platina, dan staan op de website de tarieven hiervan duidelijk vermeld.

Conclusie: is investeren in goud via GoldRepublic een slimme zet?

Of het aankopen van goud voor jou de juiste beleggingsstrategie is, weet ik niet. Dit is onder andere afhankelijk van je plan: beleg je voor de korte, middellange of lange termijn? Wil je dividend of rente ontvangen? Dit zijn allemaal vragen waar je voor jezelf eerst antwoord op moet geven.

Als je daarna besluit dat goud of zilver voor jou wel eens interessant kan zijn en je ook graag in fysiek goud zou willen investeren, dan is GoldRepublic een partij waar je dit veilig kunt doen. Mijn ervaringen met GoldRepublic zijn tot nu toe dan ook erg positief, met name door het gebruiksgemak: makkelijk online kopen en verkopen zonder dat je hiervoor de deur uit hoeft!

Alternatief voor GoldRepublic

Een alternatief voor GoldRepublic is bijvoorbeeld Bitgild of HollandGold.

Lees mijn review over Bitgild hier

Bij Bitgild koop je fysiek goud of zilver, en kun je met bitcoin en 10 andere cryptovaluta betalen. Ideaal als jij een mooie slag hebt geslagen met de koers de afgelopen tijd 😉

Maar heb jij zelf ook goud of zilver dan?

Jazeker!

Ik heb een deel van mijn spaargeld belegd in zilver, omdat die koers destijds nog relatief laag was en ik voorzag dat deze flink ging stijgen. Ik heb toen een baar zilver gekocht die inmiddels flink meer waard is geworden. Inmiddels heb ik meerdere keren enkele kilo’s bijgekocht..

Wat ik van GoldRepublic zo interessant vind, is dat ze je goud of zilver voor je omsmelten en in een kluis bewaren. De mijne ligt veilig in een kluis van GoldRepublic in Zürich.

3 dingen die jij nu direct kunt doen:
1. Direct goud of zilver kopen bij GoldRepublic
2. Volg mijn gratis cursus Bitcoin kopen
3. Meld je GRATIS aan voor de Moosty Community

En als ik hem graag in handen wil hebben, dan kost me dat slechts wat verzendkosten en ze sturen hem naar mijn thuisadres op. Maar ik vind het een prettig idee dat dit niet bij mij thuis ligt, maar veilig in een (zwaarbeveiligde) kluis.

Heb je weinig geld? Koop dan voor een paar tientjes goud of zilver.
Heb je veel geld? Leg dan bijvoorbeeld 10% van je totale vermogen in.

Vragen of hulp nodig?

Neem dan even contact met me op en ik help je graag!

Plaats een reactie