Wat is een bullmarkt?

Bull markt

In dit artikel leg ik je uit wat een bullmarkt is en waarom dat een erg prettige & fijne markt is. Beleggers zijn gek op een bullmarkt en profiteren hier dan ook gretig van.

Introductie

Wanneer je bent geïnteresseerd in investeren kom je onvermijdelijk de term Bull market tegen – en de tegenhanger daarvan: Bear market. Het zijn een algemene benaming die weleens wordt gebruikt voor een markttrend in de wereld van immobiliën, grondstoffen en deviezen, maar vooral bekend is in de aandelenmarkt. Maar waar komen die definities vandaan en wat betekenen ze precies?

Allemaal beestjes

Even een les biologie: wanneer een stier aanvalt, schept hij zijn tegenstander op en gooit hem omhoog. Wanneer een beer een prooi vangt, zet hij zijn poot erop en duwt hem tegen de grond. En dat is exact waar het over gaat: het zijn opwaartse en neerwaartse bewegingen van de markt.

Bull markt

Maar dat is niet volledig. Om een bullmarkt-periode te zijn moeten de prijzen gedurende een langere periode stijgen en dit met 20 procent of meer. Bij een berenmarkt-periode gebeurt het omgekeerde. De twee wisselen elkaar af.

Het vervelende van de zaak is dat je vooraf niet weet of je in een stieren markt zit of niet. Je kan dat achteraf pas benoemen. 

Karakteristieken van een Stierenmarkt

In een Bullmarket heb je een sterke economie, het Bruto Binnenlands Product groeit en er is weinig werkloosheid. Dat wil dus zeggen dat de koopkracht stijgt en de mensen en investeerders een groot vertrouwen hebben in de welvaart. Zo draaien bedrijven meer omzet en gaan aandelen stijgen. Investeerders hebben vertrouwen in de markt en de vraag naar aandelen is groot. Doordat alles naar omhoog gaat het samen met een positieve sfeer en een optimistische kijk.

Uiteraard wordt deze gouden periode opgevolgd door een daling. Indien die daling 20% of meer is, is dan een bearmarkt. Jammer genoeg weten we op voorhand niet wanneer die trend inzet. 

Hoe lang duurt een Bullmarkt-trend?

Wanneer we kijken naar onderzoek van Invesco, kunnen we 10 stierenmarkten en 10 berenmarkten onderscheiden tussen 1957 en 2018. De gemiddelde tijd van een bullmarket is 55 maanden en steeg de markt gemiddeld met 150%. Voor een berenmarkt is dat minder dan een jaar, met een daling van 34%. 

Newfound Research stelde vast dat in de Amerikaanse S&P 500 Index (met de vijfhonderd grootste bedrijven van de New Yorkse beurs), tussen 1903 en 2016 er 12 bull markets van gemiddeld 8,1 jaar waren. Een gemiddelde bull markt had een koersstijging van 387 %. Daarnaast werden er 11 bear markets geteld van gemiddeld 1,5 jaar, met een gemiddelde koersdaling van 35 procent.

Wanneer moet je investeren?

Wanneer je moet investeren hangt vooral van je eigen persoonlijke voorkeur af. Ben je meer een ‘bullish’ investeerder of een ‘bearish’ investeerder? Of speel je liever wat veiliger?

Hoor je bij die laatste categorie, maakt het niet echt uit of we in een bullmarkt- of een bearmarkt-trend zitten. Je kiest dan best voor bedrijven die minder fluctueren, zoals de voedingssector of telecommunicatie. Uiteraard zijn de winsten of verliezen die je daarop kunt maken minder spectaculair.

Ben je een Bullish investeerder geloof je dat de markt omhoog zal gaan. Dat wil zeggen dat je aandelen gaat aankopen wanneer de prijzen laag staan en denkt dat de overgang naar een stiermarkt gauw zal komen. Hierbij neem je al een risico, aangezien je niet kan weten of de waarde van je aandelen daadwerkelijk omhoog zullen gaan. Je kan dat net zo goed verkeerd inschatten. Het risico houdt dus in dat de prijzen nog verder kelderen. Een beer verwacht dat net.

Het is een optie van de aandelen te houden tot de waarde weer stijgt, na een misrekening, indien je het geld niet meteen nodig hebt. Dat op voorwaarde dat het bedrijf niet helemaal faalt.

Korte- en lange-termijn 

Een korte-termijn-stier gelooft dat de aandelenmarkt de komende weken, dagen tot zelfs minuten zal stijgen. De analyse die zulk een investeerder gebruikt kan gebaseerd zijn op grafieken, intraday-volume en prijsacties. Wanneer een aandeel lager in prijs staat, zou hij ze kopen in de hoop dat de waarde snel weer zullen stijgen.

Ook een gebeurtenissen zoals de dag voordat de kwartaalcijfers worden bekend gemaakt kunnen hem zijn slag doen slaan. Op lange termijn, gelooft hij eerder dat het bedrijf zelf zal groeien in de toekomst.

Omdat de markttrends moeilijk te voorspellen zijn, blijft het steeds aangewezen grondig onderzoek te doen naar de aandelen die je in jouw portefeuille wil. Dagelijks de beurs checken is de boodschap. En neem dan meteen ook een kijkje op onze website: ik houd je graag op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.

In een bull markt (zoals we die nu hebben) is het heel lucratief om te daytraden. Kevin Timmer heeft hier een erg goede cursus over gemaakt. Lees mijn review hier.