Waarom ik zilver heb gekocht om mijn spaargeld veilig te stellen

In dit artikel leg ik je uit waarom ik zilver heb gekocht en hoe ik dit heb gedaan.

Disclaimer: ik geef géén financieel advies. Ik ben geen financieel adviseur. Ik deel slechts wat ik interessant vind. Het handelen in edelmetalen is niet zonder risico. Niemand kan de beurs voorspellen. DYOR ofwel Do Your Own Research!

Wist je dat naast aandelen en crypto er ook nog de mogelijkheid is om te investeren in edelmetalen?

Edelmetalen zijn van oorsprong een middel om je geld in veilig te stellen in tijden van crisis. Want aandelen kunnen heel volatiel zijn en crypto: tsja dat is nog volatieler.

Het is algemeen bekend dat in tijden van crisis de edelmetalen wel varen in onzekerheid.

Als je kijkt naar de goudprijs van 3 november 2019 dan was die € 42.566,- per kilo goud.

Kijk je vervolgens bijna een jaar later, dan is de prijs gigantisch gestegen naar: € 52.364,89 per kilo goud. Dat is een bijna absurde stijging van 10k! In een jaar tijd..!!!

Dat heeft natuurlijk alles te maken met de corona crisis. Want je zag meteen na de maatregel van Trump om het vliegverkeer stil te leggen, dat de aandelenmarkten instortten. Heel veel geld is toen verdampt en/of in goud gestopt.

Dat kun je goed zien in de grafiek hieronder:

Goudprijs tijdens de corona crisis - Moosty.nl
De goudprijs is flink gestegen aan het begin van de corona crisis

Maar de goudprijs is de afgelopen 5 jaar sowieso al flink gestegen, omdat ook op de aandelen markten we richting een crisis afstevenen. Los van corona..

Bekijk de grafiek van de goudprijs van de afgelopen 5 jaar maar eens:

Goudprijs afgelopen 5 jaar
Goudprijs afgelopen 5 jaar

Het dieptepuntje in deze grafiek vind je in december 2015 met € 31.409 euro per kilo goud.

In deze grafiek zie je ook dat de goudprijs met name het afgelopen jaar echt flink gestegen is.

Is het dan interessant om nu nog goud te kopen?

Ik vind van niet, want ik was er te laat bij. Ik ga niet op een aardige piek goud kopen.

Ok leuk, maar wat moet ik dan doen?

Een baar van het edelmetaal zilver van 5 kilo- Moosty.nl
Een baar zilver van 5 kilo

Ik geef sowieso geen financieel advies, dus dat moet je volledig zelf weten.

Maar wat ik zelf heb gedaan is een stevige positie in zilver genomen. Ik heb een mooie baar zilver gekocht. Een baar is een soort staaf.

Van oudsher bewegen veel aandeelhouders eerst naar goud alvorens ze naar zilver gaan. In tijden van absolute crisis stijgt de zilverprijs gigantisch. En die kan dan nog vele malen door het dak knallen dan goud.

Ok, ik neem een gok want of er een absolute crisis komt is natuurlijk niet op voorhand te bepalen maar alle tekenen wijzen er wel op. In dit artikel ga ik dit overigens niet ophelderen. DYOR.

Madelon Vos

Madelon Vos
Een leuke dame die dit wel erg goed kan uitleggen is Madelon Vos. Zij is Youtuber, trader én docent technische analyse aan de Hogeschool van Amsterdam.

Kortom zij weet waar ze het over heeft.

Ik heb 3 interessante filmpjes voor je uitgezocht:

Abonneer je zeker even op haar kanaal en mis niets! Ze heeft tevens enkele GRATIS cursussen ontwikkelt, die bekijk je hier. Meer lezen over Madelon, lees dit artikel over Madelon Vos.

De prijs van zilver

De zilverprijs is veel stabieler dan die van goud. Kijk onderstaande grafiek meer eens. Dit is over een periode van 1 jaar. De zilverprijs heeft een piek gehad van € 772 per kilo op 2 augustus 2020, maar de prijs lag gemiddeld rond de 650 euro.

Zilverprijs op Gold Republic - Edelmetalen - Moosty
Zilverprijs op Gold Republic – Edelmetalen

Het interessante is dus dat de crisis nog niet heeft bijgedragen aan het flinke stijgen van de zilverprijs.

De grafieken geven overigens wel een beetje een vertekenend beeld. De grafiek hierboven lijkt vrij plat, terwijl de grafiek hieronder een gigantische stijging weergeeft. Let maar eens op de periode april 2020 en augustus 2020.

Als je kijkt over een periode van 5 jaar, dan zie je een mooie verdubbeling. Maar zie je ook dat de zilverprijs volatieler is. Meer pieken en meer dalen. En dat is interessant!

Zilverprijs gedurende de afgelopen 5 jaar
Zilverprijs gedurende de afgelopen 5 jaar

Pak je vervolgens de afgelopen 20 jaar erbij, dan zie je dat de piek al eens veel hoger heeft gelegen: namelijk op € 862 in juli 2012.

Bedenk dan nog eens dat de vorige crisis in 2008 begon. En zie dat de zilverprijs pas later begon te klimmen.. Ik heb het even voor je uitgelicht. In de jaren 2008 tot 2012 zag zilver pas echt flinke pieken.

Zilverprijs afgelopen 20 jaar
Zilverprijs afgelopen 20 jaar

Aangezien we nu in 2020 aan het begin van de crisis staan, denk ik, (let op: weer mijn persoonlijke mening en gedachten) dat de zilverprijs nog veel hoger kan dan waar hij nu op staat. En dat hij dan ook hoger gaat dan wat hij deed in 2012. Flink hoger.

Ok, leuk allemaal. Ik wil ook wel wat zilver kopen. Waar doe ik dat?

Nou, leuk dat je het vraagt.

Ik doe dit via GoldRepublic. Lees hier mijn review over Gold Republic.

Disclaimer: indien je via één van mijn links edelmetalen bij GoldRepublic aanschaft, dan ontvang ik hiervoor een vergoeding. Dit kost jou overigens niets extra! Zie het als een soort gratis bedankje aan mij, omdat ik je hierop attendeerde.

Je kunt hier super eenvoudig goud, zilver en platina kopen.

Gold Republic account van Moosty. Koop jij ook zilver?
Gold Republic account van Moosty

Je kunt zelf kiezen voor hoeveel geld je dit wilt doen. Dus je hoeft niet een kilo goud te kopen voor 52.000 euro 😉 Voor bijvoorbeeld 520 euro kun je ook 10 gram kopen.

Of misschien heb je liever 10x 1 gram? Zie hier rechts..

Je kunt bij GoldRepublic kiezen of je voor een bedrag koopt of per gram. Dus stel jij wilt 2 kilo zilver kopen, dan kun je dit ook eenvoudig kiezen:

2 kilo zilver kopen
Vul het baarvolume in in grammen, dus 2 kilo = 2000 gram.

Als je liever je edelmetaal fysiek in handen hebt, dan zou ik even naar de plaatselijke goud of zilver boer gaan.. die kun je wel vinden via Google.

Persoonlijk hou ik van het gemak om dit via internet te kopen én dat het ergens veilig ligt.

Kiloprijs zilver

De zilverprijs per kilo is momenteel zo’n 640 euro. De actuele zilverprijs is hier te bekijken. Wat betreft een zilverprijs verwachting: ik denk dat we nog wel richting de 6000 euro voor een kilo zilver kunnen gaan in de komende jaren.

Conclusie: goud, zilver of platina kopen

Edelmetalen zijn tijdloos. Ze blijven hun waarde behouden, maar deze waarde fluctueert wel. Let hier dus op.

Eind 2012 nam de zilverprijs ook weer flink af, dus bepaal een goed moment wanneer jij je edelmetaal weer wilt verkopen.

Bedankt voor het lezen van dit artikel, ik ben serieus erg benieuwd wat je ervan vond en of ik meer van dit soort artikelen moet schrijven? Laat het me weten via de reacties of een e-mailtje ofzo 🙂

Plaats een reactie