Wat is HTTPS?

HTTPS staat voor HyperText Transfer Protocol Secure. Het is een uitbreiding op het HTTP-protocol met als doel een veilige uitwisseling van gegevens tussen browser en webserver.

Toen het internet begon waren er ‘slechts’ HTTP verbindingen. Maar naarmate ook steeds meer banken het internet ontdekten, bleek dit niet veilig genoeg te zijn.

Gegevens die via HTTP worden overgebracht zijn vrij eenvoudig door indringers te lezen. En als jij net bezig bent met internetbankieren dan wil je natuurlijk niet dat iemand bij je bankrekening kan.

Dus er is op een gegeven moment gekeken hoe ze dit veiliger konden maken. Daar is de S van secure voor. Ze hebben dus de huidige verbinding beveiligd met een SSL certificaat.

Wat is een SSL certificaat?

Kijk maar eens in je browser bij het internetadres: je ziet voor moosty.nl een slotje staan:

https is een slotje in de adresbalk

Dit houdt in dat de verbinding van de webserver volledig beveiligd is.

SSL staat voor Secure Sockets Layer. Dit zorgt voor een versleutelde verbinding tussen twee computers. Met deze versleutelde verbinding kun je data veilig over het internet sturen.

Waarom Google HTTPS zo belangrijk vindt

Google is de afgelopen jaren volledig gefocust geweest op HTTPS verbindingen. De enige reden hiervoor is om het internet veiliger te maken.

Websites met ‘slechts’ HTTP worden tegenwoordig veel minder hoog in de zoekresultaten geplaatst, omdat Google ze gewoonweg niet veilig genoeg vindt.

Ook hun browser Chrome geeft inmiddels vaak foutmeldingen en waarschuwingen bij websites die nog via HTTP draaien.

HTTPS is de standaard

Tegenwoordig is HTTPS de standaard. Als jij een nieuwe website bouwt dan zit hier eigenlijk altijd wel HTTPS op. Want webhosting providers hebben hier natuurlijk jarenlang veel vragen over gekregen van hun klanten, dus bieden ze dit nu ook standaard aan.

Soms moet je extra betalen voor een SSL-certificaat, maar de meeste hostingproviders geven je dit gratis met een service als Let’s Encrypt.