Hoe start je een succesvolle business naast je baan? – Mijn ervaringen

In dit eerste blog vertel ik je hoe ik een succesvolle business ben gestart naast mijn baan, ik hoop dat je er wat van opsteekt.

Tijdens mijn eerste baan verdiende ik steeds net te weinig om prettig te kunnen leven. Ik had een vrij duur huurappartement in Hilversum, ging graag uit, dure verzekeringen en ik bespaarde liever niet op boodschappen (lees: lekker eten).

Daarnaast ging ik natuurlijk graag op vakantie en weekendjes weg met mijn vriendin of met vrienden. Dat moet natuurlijk ergens van betaald worden..

Dus ging ik op zoek naar manieren om naast mijn baan wat extra geld te verdienen.

Ik ging op zoek naar manieren die mij (passief) geld opleverden.

Zo kwam ik al snel op affiliate marketing.

Dat is een hele fijne manier om relatief eenvoudig een extra inkomen te genereren.

Wat is affiliate marketing?

Met affiliate marketing promoot je de producten van anderen en per succesvolle verkoop via jouw link krijg je een commissie (vergoeding). Hoe duurder het product, hoe hoger de vergoeding.

Zo kwam ik op dieetpillen die ruim 40 euro per succesvolle verkoop opleverden.

Mijn succesvolle business: dieetpillen promoten via affiliate marketing

Het scoren in Google was in die tijd een stuk eenvoudiger dus ik had algauw een groot “affiliate marketing dieetpillen imperium” gebouwd. Ik bouwde zelfs mijn eigen concurrerende websites, zodat consumenten eigenlijk altijd wel via mij doorklikten. Best geniaal al zeg ik het zelf..

Door het heft (lees: weinig geld te besteden hebben) in eigen hand te nemen, kon ik al vrij snel wat royaler gaan leven. De vakanties werden verder en luxer, ik ging vaker uiteten, ik kocht duurdere en mooiere electronica (gadgets).

Van pijn naar oplossing

Vanuit de “pijn” dat ik te weinig geld te besteden had, ben ik op zoek gegaan naar een oplossing: meer geld verdienen.

Door heel gericht op zoek te gaan naar manieren hiervoor kwam ik dus bij affiliate marketing uit. Hiervoor had ik een website nodig en bepaalde vaardigheden om bezoekers om te zetten in klanten voor de webshops die ik promootte.

Ik denk dat vanuit je “eigen pijn” op zoek gaan naar een oplossing heel goed werkt. Je ziet vaak dat hier de beste ideeën uit voortkomen.

Geen affiniteit met het onderwerp

Maar waar ik al vrij snel tegenaan liep was dat ik helemaal niets met het onderwerp had. Ik bedoel: ik had geen dieetpillen nodig en kende ook niemand die hier iets mee zou doen. Ik miste affiniteit met het onderwerp. Het schrijven van lange (SEO) teksten was dus een behoorlijke uitdaging voor mij, want hoe schrijf je over iets waar je geen verstand van hebt én geen interesse in hebt?

Maar doordat er aan de achterkant wel geld mee verdiend werd, werd ik wel gemotiveerd om er wat meer onderzoek naar te doen. Vooral de zinnen als “alleen op basis van natuurlijke ingrediënten” waren prachtige vondsten die het altijd erg goed deden én op waarheid berusten!

Ik had natuurlijk de Engelstalige webshop waar ik bezoekers naar toe stuurde als voorbeeld, dus ik kon soms ook gewoon teksten vertalen naar het Nederlands.

Vaardigheden om een succesvolle affiliate business te starten

Als ik geen actie had ondernomen had ik deze skills nooit ontwikkeld. Want om deze succesvolle affiliatesites te kunnen maken heb ik mezelf de volgende vaardigheden aangeleerd:

 • Het bouwen van een (WordPress) website
 • Conversieoptimalisatie (CRO) om maar zoveel mogelijk gericht verkeer door te kunnen sturen
 • Zoekmachine optimalisatie (SEO) hoe meer bezoekers mijn site vinden, hoe beter! En ik ging voor alle nummer 1 posities op relevante zoektermen.
 • Zoekwoordenonderzoekwant dit trucje kon ik natuurlijk al snel ook op andere niches toepassen.
 • CopywritingMisschien wel het belangrijkste aspect: want mensen moeten je site vinden én er iets mee willen zodat ze doorklikken. Ik heb mezelf dus al vrij snel goede copywriting skills aangeleerd.

Dit zijn de vaardigheden die IK nodig had en gebruik ik slechts als voorbeeld, want voor een ander type business kom je weer op andere skills.

Het proces: de start van een succesvolle business

Kim Kardashian - succesvolle business
 • Op 29 december 2011 las ik een bericht dat Kim Kardashian een bepaalde dieetpil ging promoten. Ik ben toen op zoek gegaan naar deze dieetpil en of er een affiliate marketing programma voor beschikbaar was. Die was er!
 • Nog dezelfde dag registreerde ik de domeinnaam en zette ik er een simpele WordPress website op voorzien van een korte tekst en wat affiliate links naar de dieetpillen webshop.
 • Een dag later (!!) verdiende ik al mijn eerste commissie! Volgens mij zo’n 45 euro.
 • De dag daarna begon het pas echt storm te lopen en kwamen er constant meerdere commissies per dag. Ik verdiende al snel honderden euro’s per dag.
 • Halverwege januari 2012 had ik het (geniale) idee om nog een paar domeinen vast te leggen (inclusief een Belgische variant) en zo creëerde ik mijn eigen concurrentie.
 • Eind februari 2012 had ik 5 websites en domineerde ik de nummer 1 tot en met 3 posities in Google op alle relevante zoektermen. Je kunt wel bedenken dat dit een zeer winstgevende periode was. Mijn succesvolle business ging keihard!
 • Totdat er steeds meer concurrentie begon te komen. Meer en meer mensen hoorden over affiliate marketing en dan met name de lucratieve promotie van dieetpillen. Toen werd het echt hard werken voor mij. Constant nieuwe artikelen schrijven. Websites updaten. Het hele passieve inkomen werd steeds actiever en dat vond ik steeds minder leuk. Daar kwam bij dat het hele dieetpillen gebeuren mij steeds meer tegen begon te staan, want de werking is natuurlijk nooit echt goed aangetoond. Terwijl je wel bepaalde dingen voorspiegelt aan een groep (kwetsbare) mensen.
 • En toen kreeg ik een baan bij Google en heb ik de sites weggedaan, verkocht of in de steek gelaten. Het eerste domein heb ik bewaard, als aandenken.

Conclusie: het starten van een succesvolle business naast je baan: doen of niet?

Ik ben natuurlijk sowieso altijd voor om een succesvolle business te starten, zelfs als die niet direct succesvol is 😉 Het proces is zeer leuk en leerzaam. In dit voorbeeld ging het direct goed en dat gaf natuurlijk een boost.

Maar ik heb ook diverse ideeën uitgewerkt die minder succesvol waren. Wat denk je van: kappershilversum.nl, goedkoopensneleenstudent.nl, definito, iphoneappsvoorkinderen.nl, schoenenwebshops.nl en zo heb ik nog tientallen of honderden domeinen (lees: ideeën) geregistreerd.

Het voordeel om een business naast je baan te starten is dat je de zekerheid van inkomen hebt en je het in de avonduren en het weekend kunt doen. Tuurlijk heb je wel een bepaalde motivatie nodig om dit te doen. Door gewoon te starten met de zekerheid en veiligheid van een salaris kun je prima op je bek gaan. Totdat je succesvol wordt en je minder kunt gaan werken.

Plaats een reactie