Hoe je de zoekresultaten in Google (of Bing) kunt beïnvloeden

.. als je op je eigen naam zoekt. Want in dit artikel ga ik je leren hoe jij de zoekresultaten van Google kunt beïnvloeden voor je eigen naam.

De aanleiding hiervoor is mijn eigen naam. Als je een paar jaar geleden in Google zocht op “Maarten Oostland” dan kreeg je allerlei resultaten te zien, waarvan ik eigenlijk niet wilde dat die meer te zien waren. Denk aan: oude foto’s en berichtjes van 10-15 jaar geleden op oude forums.

Maar als je nu zoekt op “Maarten Oostland” dan kom je die niet meer tegen.

Hoe heb ik dat gedaan zul je je afvragen?

Heel simpel: door oude dingen weg te halen en nieuwe dingen toe te voegen. Verse content is Google altijd dol op.

Mijn stappenplan voor succes:

  • Zoek eerst eens op je eigen naam en bekijk alle resultaten. Ga ook naar pagina 2 en verder..
  • Bekijk ook de Google Afbeeldingen resultaten.
  • Maak vervolgens een lijst met de websites en resultaten die jij niet meer wilt hebben.
  • En dan is het heel simpel: ga de lijst bij langs en login op de desbetreffende website om de content weg te halen.
Computer says "no"

Kun je niet meer inloggen? Geen nood: neem dan contact met de eigenaar op. Doe een verzoek via het contactformulier.

Als de website geen contactformulier heeft en je kunt nergens contact informatie vinden, dan kun je ook een WHOIS search doen ofwel een WHO IS zoekopdracht. Ga naar WHOIS.com en vul de domeinnaam in. Zoek even naar een e-mailadres en stuur daar het verzoek tot verwijdering naar toe. Let op: ik garandeer niet dat dit werkt!

Je kunt ook nog een stap verder gaan en het hosting bedrijf van de website vragen of ze je gegevens kunnen verwijderen. De hostingprovider is ook te vinden via WHOIS.com.

Lukken bovenstaande opties niet? Dan kun je ook Google verzoeken om deze informatie te verwijderen. Dat kun je hier doen.

De zoekresultaten beïnvloeden

Nadat jij de meeste content hebt verwijderd of laat verwijderen, kun je door met fase 2: de zoekresultaten beïnvloeden.

Hoe beïnvloed je de Google zoekresultaten?

Ook dit is heel simpel: bouw een website met nieuwe content.

Laat een paar goede foto’s van jezelf maken of verzamel die uit je telefoon en plaats die op je nieuwe website.

Zorg dat je afbeeldingen van ALT-tags worden voorzien. Maak de site SEO tiptop in orde en je zult zien dat je nieuwe site binnen no-time wordt geïndexeerd wordt. En dus nieuwe zoekresultaten en nieuwe foto’s.

Zoekresultaten Maarten Oostland
Zoekresultaten Google als je zoekt op “Maarten Oostland”

Je ziet als tweede resultaat mijn eigen site: https://maarten.oost.land/. Tsja, concurreren tegen een grote reus als LinkedIn is ook moeilijk. Maar ik sta wel boven Instagram!

Maarten Oostland
Mijn website: https://maarten.oost.land/

Op die website heb ik een aantal foto’s van mezelf geplaatst inclusief de ALT-tags verwijzend naar Maarten Oostland. Op die manier kon Google al snel mijn oude foto’s vervangen door de nieuwe zelf gekozen foto’s. Ideaal.

Maar ik heb ook een paar andere foto’s die door mij zijn gemaakt erop geplaatst, waardoor niet alleen ik maar ook door mij gemaakte foto’s getoond worden. Een aardige variatie, al zeg ik het zelf. Dat zijn die mooie drone foto’s van Muiderslot en het ABN Amro gebouw op de Zuid-as.

ABN Amro (ZuidAs) en Muiderslot - gemaakt door Maarten "Moosty" Oostland
ABN Amro (ZuidAs) en Muiderslot – gemaakt door Maarten “Moosty” Oostland

Als je in Google Afbeeldingen op mijn naam zoekt, dan zijn 12 van de 15 of 14 van de 17 zoekresultaten van mij. Resultaten die ik zelf neer heb gezet. Ik heb dus exact in de hand welke foto’s er op Google van mij getoond worden.

De andere 3 resultaten zijn niet van mij en heb ik dus geen volledige controle over.

Maar stel dat ik nog een website maak en hier nog 10 foto’s opzet, dan durf ik te wedden dat die 3 resultaten langzaam ook wegebben. En ik dus volledige controle over mijn foto’s heb.

En dat heb jij ook.

Tip 1: Spotify

Spotify zet je profiel standaard op openbaar. Dus al je afspeellijsten staan op openbaar!

Als jij dan wordt geïndexeerd met je lijsten van de Backstreet Boys en Spice Girls.. tsja dan kan iedereen dat zien. Niet dat dit bij mij gebeurde hoor.. nee, echt niet! 😉

Ik baalde hier behoorlijk van toen ik hier achter kwam. Dus ik heb toen alle lijsten op Privé gezet.

Tip 2: Google Alerts

Dit is echt een zeer interessante tip, namelijk het instellen van Google Alerts.

Onmisbaar als je het mij vraagt.

Voor je eigen naam, voor je bedrijfsnaam of voor de namen van je familie, vrienden of kennissen. Hehehe, altijd lachen om ze te confronteren met hun eigen zoekresultaten!

Evil laugh

Google Alerts zijn gratis e-mailtjes die je ontvangt als er nieuwe zoekresultaten ontstaan op de zoekterm die je invult. Die kun je per dag of per week ontvangen.

Super handig!

Conclusie: zoekresultaten beïnvloeden

Zoals je ziet kun je eenvoudig de zoekresultaten beïnvloeden, zowel voor Google als voor Bing. En omdat dit zo eenvoudig kan, kun je dit natuurlijk ook voor andere dingen doen. Voor je affiliate site bijvoorbeeld.

Succes met het beïnvloeden van de resultaten voor jouw naam!

PS: Sterkte als je een veelvoorkomende naam hebt 😉

Plaats een reactie