Digitale Kunst (NFT’s): de toekomst?

Vandaag ga ik het met je hebben over digitale kunst oftewel NFT’s en waarom iedereen hier momenteel massaal induikt.

NFT’s zijn momenteel een hype en waar een hype is, valt veel geld te verdienen. Er zijn al vele verhalen van mensen die instant miljonair zijn geworden omdat ze in de NFT-hype zijn gesprongen.

Ik vind het zelf altijd erg tof om bovenop nieuwe trends en hypes te zitten, niet direct om er snel veel geld mee te verdienen maar omdat ik het altijd erg leuk vind om anderen erover te mogen vertellen en dingen uit te leggen.

En één van die hypes zijn dus NFT’s ofwel non-fungible tokens. Dat non-fungible staat voor niet inwisselbaar, onvervangbaar. Net zoals bijvoorbeeld een schilderij. Fungible is wel inwisselbaar, zoals bijvoorbeeld geld. Een briefje van 50 euro kun je vervangen door bijvoorbeeld vijf briefjes van 10 euro.

Verder zijn NFT’s dus uniek. Er is er maar één van. En de eigenaar is altijd te achterhalen, zelfs de maker van de NFT. Want alles staat geregistreerd op de blockchain. De blockchain kun je simpelweg even zien als één grote openbare database verspreid over honderden locaties ter wereld zonder dat er één eigenaar is. Doordat de NFT’s geregistreerd staan op de blockchain is er geen fraude mogelijk: de historie, de eigenaren en de makers zijn altijd te achterhalen. Dit komt omdat de blockchain openbaar is, dit zorgt voor veel vertrouwen.

Ok, maar waarom leggen mensen dan zoveel geld neer voor een simpel plaatje, hoor ik je denken..

De afgelopen jaren brengen we steeds meer tijd online door. Vooral met corona kon je soms nauwelijks de deur uit, dus verschoven allerlei dingen naar online. Van vergaderingen tot netwerk events. Steeds meer wordt nu online gedaan. En dat is waar de metaverse zich ook op richt: op de grote verschuiving naar online en het samenbrengen in virtuele omgevingen. En juist in die virtuele omgevingen willen mensen zich graag presenteren, met afbeeldingen, foto’s en video. En dat is (mede) waar NFT’s ook zo populair zijn geworden. Ons leven speelt zich steeds meer online af, van Discord tot Instagram en Snapchat tot Twitter: iedereen zit op social media. En daar kun je natuurlijk een profielfoto instellen. Ook daar zie je nu dat steeds meer mensen hun dure NFT’s instellen als profielfoto. Je ziet dat veel popsterren de laatste tijd hierin duiken:

Van Martin Garrix, Steve Aoki tot Post Malone: heel veel bekende popsterren zijn in de wereld van NFT’s gedoken en stellen hun “Bored Ape Yacht Club” afbeelding in als profielfoto. Nieuwsgierig naar de waarde van deze plaatjes?

De minimale prijs per plaatje is momenteel zo’n €200.000,-.

Voor de “normale man” natuurlijk niet te betalen, maar dit zorgt wel voor een nog snellere en grotere adoptie onder hun volgers. Er zijn natuurlijk nog veel meer collecties en items te kopen dan de Bored Ape Yacht Club.

Voor een paar euro kun je al een NFT kopen.

En geloof mij: deze markt gaat nog enorm hard groeien!

Er nu vroeg bij zijn is een hapje van de taart meepakken.

Natuurlijk zal niet elke NFT gigantisch in waarde stijgen, dus let op met wat je koopt. Doe vooral goed onderzoek of schaf een goede cursus aan (zoals mijn NFT cursus).

Ik weet hoe het spelletje werkt én hoe je de juiste NFT’s kunt vinden. Zo heb ik uiteraard zelf ook een portfolio met NFT’s opgebouwd, overigens nog zonder die Bored Ape Yacht Club afbeeldingen 😉

Anyway, die profielfoto’s zijn natuurlijk maar een klein deel van waarom NFT’s zo populair zijn.

Want ook kunst is erg populair, van schilderijen en werken van Banksy tot onvertoonde beelden van Pulp Fiction.

Steeds meer bedrijven zien er ook brood in, zo kun je Red Bull Formule 1 collectibles kopen, heeft Nike een patent op CryptoKicks aangevraagd, whiskey merk Glenfiddich verkoopt whiskey NFT’sMcDonaldsTaco BellNBA en tenslotte is het zoekvolume op “NFT” nog nooit zo hoog geweest:

Zijn NFT’s een trend of is het slechts een hype? Een hype is vaak van korte duur, maar een trend brengt echt een maatschappelijke verandering met zich mee. Ik denk dat dat NFT’s echt een trend zijn en dat dit nog maar het begin is.

De toepassingen zijn namelijk ook legio:

  • Artiesten die een album als NFT verkopen met opties zoals VIP access, meet & greet, 1-op-1 call, foto met handtekening, unieke video boodschap, etc. De prijs varieert uiteraard per NFT.
  • Een soort overheidsblockchain waarbij mensen een paspoort, identiteitsbewijs, geboorteakte etc. op de blockchain krijgen. Of je dat moet willen is een tweede, maar dit zou kunnen..
  • In games worden NFT’s ook al steeds vaker gebruikt voor items zoals een zwaard of pistool. Die zijn dan weer te kopen en verkopen. Hoe exclusiever het item, hoe duurder. Erg tof, want je creëert als game daarmee een soort marktplaats. En die marktplaatsen staan dan op een eigen blockchain met eigen valuta. Het gaat zelfs nog verder: je kunt zelfs gratis geld verdienen door je geld vast te zetten in de game en daarover rente te ontvangen. Een spel die dit al doet is DeFi Kingdoms met hun valuta $JEWEL. Ik heb inmiddels zo’n 10 $JEWEL rente gespaard en met de huidige koers van zo’n 6 euro is dat 60 euro gratis geld in een paar weken tijd..
  • Ebooks die als NFT worden uitgegeven (maker en eigenaren zijn te traceren).

En zelfs onze Complete Crypto Cursus of mijn NFT Cursus zouden we als NFT kunnen uitgeven. We kunnen dan instellen dat er meerdere eigenaren van kunnen zijn en dat het lidmaatschap overdraagbaar is. En stel dat je er genoeg van hebt, dan kun je hem weer in de verkoop zetten.

Ik voorzie dat de technologie hierachter steeds verder ontwikkelt wordt en we dus steeds meer van dit soort toepassingen gaan zien. Grote bedrijven gaan er nu voorzichtig mee aan de slag, maar de wat kleinere bedrijven gaan de technologie echt volwassen maken.

Erg tof om dit op de voet te blijven volgen.

En natuurlijk zo nu en dan een mooi plaatje te scoren of een in-game item.

De komende tijd blijf ik je op de hoogte houden van nieuwe kansen in crypto, de metaverse en NFT’s.

Plaats een reactie