De nieuwste hype op het gebied van affiliate marketing en online geld verdienen: TikTok

Als je je een beetje op TikTok (of Instagram) begeeft de laatste tijd dan kun je er nauwelijks omheen: filmpjes over geld verdienen met affiliate marketing.

Ik denk dat deze hype in Nederland zo eind juli / begin augustus is begonnen. Filmpjes van Nederlandse TikTokkers die laten zien hoeveel geld ze verdienen met affiliate marketing en het jou ook willen leren.

Je hoeft ze alleen maar even te “dm’en” en “ze helpen je verder”.

Als je ze dm’t dan krijg je een link naar de Affiliate Marketing Revolutie (AMR) van Jacko Meijaard. Hier is het de bedoeling dat je je e-mailadres achterlaat en de cursus van 47 euro aanschaft.

De meeste TikTokkers geven je na aanschaf via hun link (daarmee verdienen de TikTokkers 27 euro per succesvolle verkoop) nog een handleiding met hoe je via TikTok en Instagram “veel geld kunt verdienen”.

En soms krijg je zelfs geld terug na aanschaf via hun link, zij verdienen 27 euro en beloven je 5 of 10 euro terug te storten via een Tikkie.

Ik heb de eerste berichten al voorbij zien komen van mensen die gescamd zijn en dit geld niet terug hebben gekregen. Gelukkig gaat het om vrij lage bedragen, dus zo erg is dat gelukkig niet.

14, 15 en 16-jarigen

Wat opvalt is dat de doelgroep die hier actief mee aan de slag gaat: HEEL ERG JONG is. Vaak zijn het 14, 15 en 16-jarigen. Die “verdienen meer geld dan hun leraar” of “hun ouders“.

Eigenlijk is dit best schrijnend, want dit zijn nog hele jonge mensen die op deze manier denken dat alles super makkelijk is en het succes ze bijna komt aanwaaien.

De filmpjes die ze maken zijn zelfs denigrerend naar hun eigen ouders en leraren en dat is best triest, vind ik.

De écht succesvolle TikTokkers weten wel beter en die werken echt wel hard. Ze zijn er vaak dag en nacht mee bezig om al die filmpjes te bedenken, maken en de dm’s te beantwoorden. Deze business gaat de hele dag door. En kost veel meer tijd dan even een uurtje werken per dag.

Is dit houdbaar?

Waar er in het begin een handjevol mensen actief waren die de AMR promotten, zijn dit nu zeker honderden en misschien wel duizenden tegelijkertijd.

TikTokkers worden werkelijk bedolven onder de filmpjes en de groep serieuze kopers wordt hiermee natuurlijk uiteindelijk ook kleiner en kleiner. Desondanks is het op dit moment nog razendpopulair en wordt Jacko’s cursus elke dag zeker 100 keer verkocht. Dat is zeker 2.000 euro per dag voor Jacko en hij geeft in screenshots op Instagram ook aan dat hij in de eerste 2 weken van September al meer dan een ton heeft verdiend hiermee. Meer dan een ton passief inkomen. Echt knap gedaan van Jacko.

Problemen op de achtergrond

Op de achtergrond melden zich nu dagelijks honderden nieuwe mensen aan bij betalingsverwerker en affiliate netwerk PayPro.

Dat zorgt voor vertragingen in het verwerken van de nieuwe accounts én een gigantische toestroom aan (simpele) vragen. Deze nieuwe groep affiliates heeft geen geduld en wil meteen aan de slag en meteen antwoord op hun vraag. Een paar dagen wachten, omdat de support afdeling van PayPro het zo druk heeft is uit den boze.

Maar ook Jacko’s Internet Succes Gids ondervindt hier problemen van. De toestroom van nieuwe, jonge affiliates zorgt voor veel refunds en ongetwijfeld ook enkele ouders die niet blij zijn.

En nu?

Het team van Jacko is actief bezig met het opleiden van deze nieuwe groep mensen die te verwijzen naar (specifieke onderdelen van) de cursus.

Ook is er een Discord opgetuigd om mensen sneller van dienst te zijn, een mooie stap waar deze groep vaak toch ook al wel actief is. Discord is een mooie manier voor snelle communicatie.

PayPro

PayPro heeft inmiddels een starttarief ingesteld van 7,50 euro.

PayPro starttarief

Een slimme manier om “aan de voordeur” alvast te filteren op serieuzere mensen. Ik hoop dat PayPro ook een manier vind om de flinke toestroom van vragen te kunnen beantwoorden.

Wat vind ik ervan?

Ik vind het mooi om te zien hoe de markt constant veranderd en hoe hypes ontstaan.

Het grote nadeel van dit soort hypes vind ik dat de groep “snel geld verdienen” steeds groter wordt en met name deze jonge groep mensen hierdoor toch op een bepaalde manier “verpest” wordt.

Ook zorgt deze nieuwe mentaliteit voor een slechte naam voor affiliate marketing, terwijl affiliate marketing toch één van de mooiste, tofste en leukste verdienmodellen online is.

Ik zie de koppen al voor me in de media: “snel rijk worden scam met filmpjes op TikTok”, of “Jongeren verdienen duizenden euro’s per dag via TikTok”.

Tuurlijk zorgt het ook voor een mooie ondernemersmentaliteit, die ik alleen maar aanmoedig. Maar de kritische noot vind ik ook belangrijk. Want er zijn genoeg die het proberen, falen en ongelukkig worden.

Of dat ze tijdelijk succesvol zijn en de boel daarna instort terwijl ze al bepaalde schepen hebben verbrand. Dat zou zonde zijn.

Ik denk namelijk dat dit op een soort piramide lijkt waarbij de mensen die er het eerst bij waren en er wel goed in zijn het meeste verdienen en de rest daaronder niet of nauwelijks.

Maar nu duurt de hype nog even voort en zijn er talloze mensen die er een leuk inkomen uit halen: dat is de kracht van affiliate marketing en online geld verdienen! Het kan echt!

Het kan echt om een full-time inkomen uit internet te halen en dat is toch fantastisch?!

Plaats een reactie