Bol Masterclass Review en ervaringen met Jia Ruan

Inhoud van dit artikel

Bol Masterclass Review

Grote kans dat je ze al eens voorbij hebt zien komen: de advertenties van Jia Ruan en zijn Bol Masterclass. Maar wie is hij en wat houdt de cursus in die hij aanbiedt? Is het allemaal te vertrouwen? Op internet zijn ontzettend veel reviews te vinden, zowel positief als negatief. Dit wekte mijn interesse en ik ben op onderzoek uitgegaan. Wil je weten wat mijn ervaringen met deze cursus zijn? Dat laat ik je weten in deze Bol Masterclass review.

Jia Ruan
Jia Ruan – Internet Ondernemer en E-commerce Expert

1. Wie is Jia Ruan?

Jia runt de Bol Masterclass 4.0 en is daarnaast eigenaar van twee bedrijven. De eerste is Unstoppable Lifestyle BV, dit bedrijf runt hij samen met twee partners: Mitchell Weijerman en Virgil Brewster. Het bedrijf haalt zijn inkomsten uit educatie en opleidingen, zoals het Unstoppable Mindset programma. Daarnaast runt Jia nog een tweede bedrijf, Ecommerce BV, hiermee vergaart Jia inkomsten uit e-commerce activiteiten. Met name deze laatste is waar Jia om bekend staat en groot mee is geworden.

Jia weet als geen ander hoe je producten moet inkopen en weer moet verkopen via een platform als Bol.com. Hij is hier namelijk ook zelf mee begonnen vlak na het afronden van zijn middelbare school. Jia zocht een manier om geld te verdienen en was niet opzoek naar een 09.00 tot 17.00 baan, zo is hij bij e-commerce uitgekomen. Hij koopt dus zelf producten uit landen als China in voor een lage prijs en verkoopt deze met winst via Bol.com. Is dit oneerlijk? Niet echt, maar dit is wat handelen inhoudt. Daarnaast passen ook grote, bekende ketens zoals de Action dit principe toe. Verwar dit principe niet met dropshipping, bij dropshipping koop je zelf geen producten in en heb je dus geen voorraad. Een e-commerce business dat producten in- en verkoopt, heeft dat wel.

Op een gegeven moment heeft Jia besloten zijn ervaringen te delen en deze in de vorm van een cursus te gieten, daaruit is de Bol Masterclass 4.0 ontstaan. Met deze cursus leer je zelf de principes van het inkopen en met winst verkopen via Bol.com.

2. Voor wie is de cursus bedoeld?

De Bolmasterclass is bedoeld voor iedereen die zijn of haar eigen onderneming wil runnen en klaar is met hele dagen op kantoor zitten. Je wilt graag zelf de touwtjes in handen hebben, bepalen wanneer je werkt en investeren in jezelf. Je droomt ervan om je eigen e-commerce business groot te maken. Klinkt dit voor jou als muziek in de oren? Dan past deze cursus bij je. De bolmasterclass leert je hoe je jouw eigen e-commerce business opzet via Bol.com. Hier gaat natuurlijk wel tijd en energie in zitten, dus dit moet je er wel voor willen vrijmaken. Het is niet iets wat je er ‘even bij naast’ doet.

Het opzetten van een e-commerce business is stap 1, maar dan ben je er nog niet, je moet tenslotte ook klanten overtuigen van jouw product. Investeren in een goede marketingstrategie is dus een must en dit kost tijd. Zie jij dit als een uitdaging? Dan is de Bol Masterclass geschikt voor je.

3. Wat houdt de Bol Masterclass 4.0 in?

In de masterclass leer je hoe je een winstgevende e-commerce business bouwt met het Bol.com platform. Het is geen ‘get rich quick’ methode, je moet er echt tijd en energie in stoppen. De cursus bestaat uit 8 modules en in totaal 30 lessen. Een les duurt gemiddeld 10 minuten tot anderhalf uur en hier zitten ook weer (korte) opdrachten aan verbonden. De video’s in de masterclass zijn allemaal vooraf opgenomen, dus je kunt de modules in je eigen tempo doorlopen.

3.1 Module 1: Welcome to the winning team

Deze module draait helemaal om mindset: hoe creëer je de juiste mindset en het doorzettingsvermogen om een winstgevende business op te zetten? In 5 lessen creëer jij de mindset om dit avontuur aan te gaan.

 • De Weg naar Succes
 • Het Voertuig naar Vrijheid
 • The New Paradigm
 • De 100k Mindset
 • Quest Unlocked

3.2 Module 2: Ground Zero

Bij module 2 bouw je aan je fundering, zo krijg je uitleg over het businessmodel, de platformen waarop je kunt in- en verkopen en wordt verder ingezoomd op Bol.com als verkoopkanaal.

 • E-Commerce 101
 • Het Businessmodel
 • De Platformen
 • Gebruikmaken van Bol.com

3.3 The Goldmine

De derde module focust zich op het vinden van je eigen weg binnen Bol.com. Je gaat in deze module kijken naar welke producten je wilt verkopen en hoe je de optimale listings kunt creëren.

 • Het Geschikte Product
 • Listings op Bol.com
 • De Optimale Listing
 • The Ultimate Research
The goldmine - Gratis niche ideeën

3.4 Artificial Intelligence

Articificial Intelligence is de Engelse vertaling van kunstmatige intelligentie, het gaat in deze module vooral om data. Wat kun je hier allemaal mee? En hoe zet je deze op de juiste manier in? Er wordt uitgelegd hoe jij de beste leveranciers kunt vinden met behulp van de Golden Calculator.

 • DNA voor Succes
 • Data Verzamelen
 • De Juiste Leverancier
 • The Golden Calculator

3.5 Showtime

In deze module is het tijd voor het echte werk, je gaat nu daadwerkelijk beginnen met het inkopen van je producten en leert hoe je deze online zet. Ook leer je hoe het logistieke proces werkt via Bol.com.

 • De Investering Maken
 • Product Online Zetten
 • Logistiek via Bol.com

3.6 Monk Like Patience

De titel zegt het al, hier draait het echt om geduld hebben. Het lukt je niet om direct 10 verkopen te maken in één dag, dit duurt even.

3.7 The Next Apple

In module 7 leer je jouw eigen merk vormgeven en registreren. Een goede merkstrategie zorgt namelijk voor herkenbaarheid bij klanten en des te groter de kans dat mensen die al iets bij jou hebben gekocht, weer terugkomen. Je creëert de basis voor je private labels en registreert je merk.

 • De Basis voor Private Labels
 • Jouw Merk Creëren
 • Merkregistratie
 • De Omschakeling

3.8 10X Time

De basis staat nu, het is tijd om groter te denken. In de laatste module: 10X Time leer je hoe je moet opschalen, om op deze manier verder door te groeien. Het doel is uiteindelijk een (passief) inkomen genereren om er echt van te kunnen leven.

 • 7 Figure Mindset
 • 10x Finances
 • Traffic
 • Forwarding Service
 • Bouw je dreamteam

4. Prijs en garantiebepalingen

Is na het lezen van de 8 modules je interesse gewekt? Dan ben je vast en zeker ook benieuwd naar de prijs en hoe deze is opgebouwd. Snap ik, dit ga ik je uitleggen. Op dit moment is er een aanbieding en betaal je €997, dit bedrag betaal je als je in een keer betaalt. Maak je liever je geld over in termijnen? Dat kan ook, je betaalt dan 5 maanden lang €250 per maand. Het is geen hogere wiskunde en je hebt het vast zelf ook al wel gezien, maar met de laatste optie ben je een stuk duurder uit.

Bol Masterclass van Jia Ruan
Bol Masterclass van Jia Ruan

Volgens Jia is de cursus €12.373 waard, hoe zit dat? Hij schat zijn eigen producten op waarde. Zo is volgens hem zijn Bol Masterclass €4997 waard en de exclusieve community waar je toegang tot hebt €1997. Hij heeft alle aspecten van de cursus een waarde toegekend. Is die waarde reëel? Nee, niet als je het mij vraagt. Dit is een leuke manier om twijfelaars over de streep te trekken, een kwestie van een goede marketingstrategie dus.

En wat gebeurt er als je niet tevreden bent met de cursus? Ben je dan al je geld kwijt? Nee, gelukkig niet. Als je binnen 14 dagen besluit dat deze masterclass toch niet helemaal bij je past, kun je contact opnemen met de klantenservice en wordt je geld teruggestort.

4.1. Wat krijg je precies voor je geld?

De €997 betaal je voor de 8 modules, tijdens deze modules leer jij een e-commerce business opzetten via Bol.com. Maar wat zit er, naast videomateriaal en geschreven uitleg, nog meer in de cursus? Dit heb ik uitgezocht en zet ik hieronder voor je op een rij:


Toegang tot een exclusieve community. Iedereen die meedoet aan de cursus krijgt toegang tot een groep die ‘The Tribe’ wordt genoemd, eigenlijk is dit gewoon een groep met alle mensen die de cursus volgen of hebben gevolgd. Heb je hier wat aan? Zeker, zo kun je in deze community vragen stellen en is dit natuurlijk een uitgelezen kans om te netwerken met mensen die hetzelfde doel voor ogen hebben.

Team van Unstoppable - Bol Masterclass


Wekelijkse groepscoaching. Als je je e-commerce business aan het opstarten bent, kom je vast en zeker zaken tegen die vragen oproepen. Tijdens de wekelijkse groepscoaching met Jia en medecursisten kun jij je vragen stellen, misschien stellen de andere masterclassvolgers vragen waar ook jij weer van leert, een mooie win-winsituatie.

Overigens bied ik zelf ook coaching aan. Klik hier voor Moosty Coaching.

Golden Calculator - Bol Masterclass


De Golden Calculator. Een andere naam voor een rekentool, met deze tool leer je producten analyseren en kun je het financiële plaatje in kaart brengen. Je wilt tenslotte wel producten verkopen met een hoog rendement en de Golden Calculator kan je hierbij helpen.

Leverancier script - Bol Masterclass


Het Leverancier Script. Niks meer en niks minder dan een grote lijst van betrouwbare leveranciers waar jij jouw producten zou kunnen inkopen. Het handige hieraan is dat iemand voor jou al het voorwerk heeft gedaan en je je niet meer af hoeft te vragen of deze leverancier zich wel aan de afspraken houdt.

Knowledge Vault
The Knowledge Vault


The Knowledge Vault. Dit is een serie van niet eerder vertoonde videobeelden, een soort bonustrainingen dus, om nog meer uit je shop te halen. Volgens Jia zorgen deze bonustrainingen ervoor dat je nog sneller succes hebt.


Meet-ups en exclusieve uitnodigingen. Eigenlijk is dit een onderdeel van de online community, maar dan in het echt. In de online community spreek je elkaar op afstand, terwijl Jia ook events organiseert waar je voor wordt uitgenodigd. Een kans om je concullega’s eens in real life te ontmoeten.


• KVK succes checklist. Waar moet je op letten als je je inschrijft bij de KVK? Wat zijn de do’s en don’ts? Jia heeft deze voor je op een rij gezet, handig om eens door te lezen voordat je de stap naar het ondernemerschap definitief maakt.


• Voorraadbeheer stappenplan. Willekeurige hoeveelheden inkopen is nooit een goed idee, je moet hiervoor een gerichte strategie hebben. Met het voorraadbeheer stappenplan leer je hoe je niet met een onnodige voorraad blijft zitten of misschien nog wel erger, zelfs een tekort aan voorraad hebt.

5. Mijn ervaringen met de Bol Masterclass 4.0

Mijn ervaringen zijn tot nu toe positief. Voor €997 krijg je veel waar voor je geld, je leert namelijk in relatief korte tijd je eigen business op te zetten. Het opzetten van een eigen onderneming kan veel tijd kosten en je loopt vaak tegen zaken aan waar je nog nooit van hebt gehoord en die veel tijd kosten om uit te zoeken. Met deze masterclass wordt alles een stuk toegankelijker gemaakt.

Over Jia Ruan en zijn advertenties

Je ziet hem steeds meer online.. Zelfs NOS Stories heeft een item aan hem gewijd, samen met Boyd Hoek en Joshua Kaats. De 3 koningen van de social media en geld verdienen leggen hier uit hoe ze te werk gaan. Het item is goed kritisch, maar dat mag en kan ik me goed voorstellen. Het is ook nogal wat om te claimen dat je 10K per maand kunt verdienen.

Dit heb je natuurlijk altijd zelf in de hand en ik ben ervan overtuigd dat zeker niet iedereen dit kan. Want niet iedereen heeft het in zich om zichzelf dusdanig te veranderen om succesvol te worden.

Anyway: bekijk de video hieronder:

6. Is de Bol cursus van Jia Ruan goed?

Dit is misschien wel de belangrijkste vraag van de hele review en dat komt omdat er online zóveel informatie over Jia en zijn cursus te vinden is, dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet.

Er zijn trouwe volgers van Jia, mensen die hem zien als het ideale voorbeeld en er zijn mensen die hem niet uit kunnen staan, vaak vanwege zijn opdringerige manier van adverteren. Hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind, maar dat wil niet zeggen dat zijn cursus niets waard is. Daarnaast heeft Jia zijn ondernemersverhaal ook al een aantal keren in de media gedaan en als het écht niet te vertrouwen was geweest, dan had ook diezelfde media dit al lang opgepakt.

7. De voor- en nadelen op een rij

Wat zijn de voor- en nadelen van deze cursus?

7.1 Voordelen

Het grootste voordeel van deze masterclass vind ik dat Jia je stap voor stap meeneemt in het ondernemersproces en dat de cursus ook aandacht geeft aan het onderdeel ‘mindset’. Er komt namelijk nogal wat bij kijken en hiervoor heb je doorzettingsvermogen nodig. Het is goed dat Jia deze onderdelen aanhaalt.

Daarnaast vind ik dat je voor €997 veel krijgt voor je geld. Als jij, na het volgen van deze cursus, echt een succesvolle e-commerce business hebt opgezet en je hier zelfs een maandinkomen uit kunt halen, dan heb je het goed gedaan. Het bedrag is dan ook zo terugverdiend. Stel dat het niet goed gaat en je verkopen blijven uit, dan is €997 natuurlijk veel geld, maar met behulp van een goede marketingstrategie moet je een heel eind kunnen komen en is dit bedrag binnen enkele maanden terugverdiend.

7.2 Nadelen

Het allereerste nadeel is de prijs en dan niet eens per sé de hoogte, €997 is een prima prijs als jij daarna je eigen onderneming kunt starten en hier elke maand een goed inkomen uit kunt halen, maar de opbouw van de prijs, zoals Jia deze communiceert, wekt wel argwaan. Geen enkele ondernemer zou, als zijn product of dienst echt €12.000 waard is, deze voor €997 verkopen, dan loop je door zelfonderschatting simpelweg te veel geld mis. De cursus is dus geen €12.000 waard, dat kunnen we na deze review wel concluderen.

Daarnaast is de markt natuurlijk ook een keer verzadigd. Het werkt hetzelfde als met aandelen: als iedereen ineens denkt dat dít de manier is om geld te verdienen en misschien zelfs rijk mee te worden, dan is er iets mis. Hetzelfde geldt voor verkopen via Bol.com, dit platform kent nu al talloze verkopers en het is natuurlijk de vraag wanneer het platform verzadigd is en klanten jou niet meer kunnen vinden omdat er nog 100 andere verkopers zijn die eenzelfde soort product verkopen. Het verkopen via Bol.com is geen slecht idee, maar ik zou je wel willen adviseren om opzoek te gaan naar een niche of een product waarvan de vraag altijd hoog ligt.

8. Eindconclusie: is de Bol Masterclass 4.0 een aanrader?

Het antwoord daarop is: ja, als je zeker weet dat Bol.com het platform is waar je wilt starten met het opbouwen van een eigen e-commerce business. De masterclass geeft je dan alle informatie die je nodig hebt om te starten en je bedrijf te laten groeien. Je leert de juiste mindset creëren, een merkstrategie op te zetten en het logistieke proces vorm te geven. Kortom: als jij je eigen business wilt starten via Bol.com, is deze masterclass volgen de stap naar een succesvolle eigen onderneming.

Start je liever met een eigen webshop en wil je niet afhankelijk zijn van externe platforms? Dan is de cursus minder geschikt voor je, omdat er veel wordt gesproken over het verkopen via dit soort platforms en niet over het ontwikkelen en opzetten van een eigen webshop.. Als jij liever deze weg wilt bewandelen, zijn er andere websites en cursussen die je hiermee verder op weg kunnen hepen.

Plaats een reactie