Affiliate Marketing: Ultiem Handboek voor Geld Verdienen met Internet

Welkom bij Affiliate Marketing: Ultiem Handboek voor Geld Verdienen met Internet. Je hebt vast al wel eens gehoord van de digital nomads, de jongens en meisjes die vanuit een zonnig land een website hebben gebouwd en hier door middel van affiliate marketing hun geld mee verdienen. Lekker vanachter hun laptop met een cocktail nadat ze net de hele ochtend gesurfd hebben. Wie wil dat nou niet?

Werken vanuit huis

Tsja, dat is gewoon mogelijk.. maar je kunt affiliate marketing natuurlijk ook praktisch vanuit huis doen. Het is de ideale baan voor werken vanuit huis. Want het enige wat je nodig hebt is een laptop en een internetverbinding.

Natuurlijk is affiliate marketing niet voor iedereen weggelegd. Het vergt namelijk wel degelijk een aantal dingen van je. Zo moet je allereerst over bepaalde kennis beschikken. Want hoe weet je waarover je een website moet maken? En ben je al een beetje bedreven in het schrijven van teksten? Of weet je überhaupt hoe je een website kunt maken?

Kortom, er zijn een aantal dingen die je zult moeten leren voordat je er mee aan de slag kunt gaan.

Strategie, inzet en geduld

Verder zijn de juiste strategie, inzet en geduld belangrijk. De strategie is je lange termijn visie, je inzet dient consistent te zijn en geduld omdat je natuurlijk niet vanaf dag 1 commissies zult opstrijken. Nee, dit gaat zeker enkele weken of maanden duren.

Net als bij het starten van een bedrijf is het belangrijk dat je over voldoende motivatie, discipline en doorzettingsvermogen beschikt. Er zijn dus best een paar voorwaarden om succesvol te worden.

Maar dit zijn allemaal stuk voor stuk geen moeilijke dingen. Je kunt dit op vrij korte termijn allemaal eigen maken.

In dit artikel leg ik je uit hoe je dit kunt doen.

Disclaimer: Uiteraard staan er her en der affiliate links in dit handboek want mijn passieve inkomen moet ook groeien. 😉

Inhoudsopgave
Wat is affiliate marketing?
Wat betekent affiliate marketing?
Hoe werkt affiliate marketing?
Hoe kun je beginnen met affiliate marketing?
1. Kies een onderwerp (niche)
2. Maak een website
3. Schrijf artikelen en plaats op je website
4. Kies de juiste producten om te promoten
5. Ka-tjing! Kassaaaa: het geld stroomt binnen!
Wat is een niche?
Hoe vind je een niche?
Hoe doe je goed zoekwoordenonderzoek?
Geld verdienen met affiliate marketing
Conclusie: affiliate marketing doen of niet?

Wat is affiliate marketing?

Voordat ik ga beginnen wil ik je nog even uitleggen wat affiliate marketing nou eigenlijk precies inhoudt.

Affiliate marketing

Affiliate marketing is het promoten van andermans product(en) en als iemand iets koopt dat jij er een commissie voor ontvangt.


Bijvoorbeeld: jij promoot een Smart TV van Coolblue op je website. Iemand komt op je site, leest je review, klikt door naar Coolblue en koopt de Smart TV. Dan krijg jij daarvoor een commissie van Coolblue, omdat ze anders wellicht die tv niet verkocht hadden. Een commissie is vaak een percentage van de verkoopprijs, maar het kan ook een vast bedrag zijn.

Ik vind affiliate marketing echt een perfecte manier om passief geld te verdienen: want je steekt eerst wat uren en inspanning in het verzinnen van een onderwerp, het bouwen van de site en het schrijven van teksten en daarna is het een kwestie van wachten totdat je eerste commissies binnenstromen.

(c) de Reviewbaas

Voordelen

Het grote voordeel van affiliate marketing is dat je nauwelijks kosten hebt: je hebt geen voorraad (zoals bij een webshop) want je hoeft alleen voor je domeinnaam en hosting te betalen. Dit kost op jaarbasis misschien 50 euro in totaal. Dit kan uiteraard goedkoper, maar ook duurder..

Verder is het vrij eenvoudig want je hoeft alleen maar kennis te hebben over je onderwerp en een WordPress website te bouwen. Een ander voordeel is dat er geen limiet op zit. Hoe meer uren jij erin steekt, hoe succesvoller je site zal worden en hoe meer geld je ermee zult verdienen. Hier zit geen limiet op. 1.000 euro per maand? Eitje. 10.000 euro maand? Geen probleem! En nog meer is ook zeker geen rocket science!

Nadelen

Het is eenzaam.. Je besteed veel tijd achter je computer en er zijn maar weinig mensen om je heen die snappen wat je aan het doen bent. Je hebt dan ook geen collega’s.. Tuurlijk, je kunt gelijkgestemden vinden, maar een kantoor vol collega’s is ook erg leuk!

Een ander nadeel is dat je veel zult moeten schrijven. Copywriting. Heel veel content genereren. Maar schrijven kun je leren. Gewoon doen ?

Wat betekent affiliate marketing?

Het woord affiliate betekent partner. Als affiliate ben je namelijk een soort partner van de webshop die een product verkoopt.

Jij promoot het product als partner. En marketing, tsja dat spreekt voor zich.
Bol.com noemt hun affiliate marketing programma het partnerprogramma. Dat klinkt ook wel prettig, toch?

Hoe werkt affiliate marketing?

Dat is heel eenvoudig: jij promoot een product en voor elk verkocht product ontvang jij een vergoeding.
Hiervoor dien je je aan te melden bij het bedrijf die dat product verkoopt.

Tegenwoordig hebben heel veel webshops een affiliate programma. Soms in eigen beheer (zoals Bol.com met hun partnerprogramma), maar ook via een affiliate netwerk. Wat is een affiliate netwerk zul je je afvragen? Dat is een bedrijf die als een soort tussenpersoon fungeert.

Het biedt de adverteers (webshops) de techniek en de affiliates om hun product te laten promoten. En het verbindt de publishers (affiliates) met deze grote bedrijven. Tevens zorgt het voor de uitbetaling. Affiliates hoeven hier niet voor te betalen, logisch natuurlijk: het zijn de adverteerders die vaak een percentage over de verkoopprijs afstaan aan het netwerk.

Hoe kun je beginnen met affiliate marketing?

De stappen hiervoor zijn heel simpel:

  1. Kies een onderwerp (niche)
  2. Maak een website
  3. Schrijf artikelen en plaats deze artikelen op je website
  4. Kies de juiste producten die je kunt promoten
  5. Ka-tjing! Kassaaaa: het geld stroomt binnen!!

Nou zal het natuurlijk niet direct zo’n vaart lopen, want Google moet je artikelen eerst indexeren ofwel opnemen in hun zoekmachine.

Vervolgens gaat Google kijken of je artikelen van goede kwaliteit zijn en of je website wel een beetje ok is.

Afhankelijk daarvan zul je ergens in de zoekresultaten worden getoond. En hoe hoger naar de eerste plek dit is, hoe meer bezoekers je website zal ontvangen. Zijn je lezers dan ook nog eens op zoek naar de producten die jij promoot, dan zullen ze al snel converteren (het product kopen).

Hiermee vang jij een vergoeding (commissie)! Hoe meer mensen je artikelen lezen, dus hoe meer mensen jij doorstuurt, hoe meer jij zult verdienen.

Zelfs als je slaapt of op de wc zit. Dit noem je passief inkomen.

1. Kies een onderwerp (niche)

Als je gaat beginnen met affiliate marketing zul je een onderwerp moeten bedenken. Dit noem je ook wel een niche. Deze term leg ik hieronder uit.

Het komt het erop neer dat jij een onderwerp zult moeten vinden waar jij passie voor hebt. Waar jij uren aan kunt besteden zonder dat je dit vervelend vindt. Heb jij bijvoorbeeld een passie voor voetbal? Start dan een website over een onderwerp met voetbal, bijvoorbeeld voetbalschoenen.

Probeer in ieder geval een onderwerp te kiezen waar je passie ligt en iets wat je leuk vindt. Brainstorm eens over verschillende onderwerpen. Vraag je vrienden of ouders eens waar jij goed in bent of veel over weet. Wie weet komen zij met een goed idee!

Als je werkt aan dingen die je leuk vindt en waar je passie ligt,
komt het succes vanzelf

2. Maak een website

Nadat jij een onderwerp hebt gekozen, ga je een website maken. Dit kun je heel eenvoudig zelf doen met WordPress. Lees mijn artikelen over WordPress hier.

Zorg ervoor dat de website snel is, niet te veel poespas heeft maar vooral: dat ie gebruiksvriendelijk is. Je bezoekers moeten snel kunnen navigeren. Er zijn overigens ook talloze mooie en snelle WordPress thema’s te koop.

3. Schrijf artikelen en plaats deze artikelen op je website

Als je website vervolgens staat, dan zal deze gevuld moeten worden met content. Ofwel: je zult artikelen moeten gaan schrijven.

Je kunt dit zelf doen, maar je zou dit ook kunnen uitbesteden door een tekstschrijver of copywriter. Uiteraard zit hier een prijskaartje aan.

Mijn tip: schrijf de eerste 5 artikelen zelf zodat je ‘feeling’ met het onderwerp krijgt of opbouwt. Daarna kun je altijd nog teksten laten schrijven.

4. Kies de juiste producten die je kunt promoten

Promoot bijvoorbeeld voetbalschoenen online
Promoot bijvoorbeeld voetbalschoenen online

Als jij hebt besloten om over bijvoorbeeld voetbalschoenen te schrijven, dan is je product duidelijk: dat zijn voetbalschoenen. Zoek vervolgens aanbieders die jij kunt promoten. Dit kan Bol.com zijn, maar ook een gespecialiseerde webshop gericht op voetbalschoenen.

Kortom: als jij je onderwerp duidelijk hebt, bedenk dan welke producten jij kunt promoten en van welke aanbieder? Heeft die wel een affiliate programma? Bekijk dit soort dingen altijd vooraf.

5. Ka-tjing! Kassaaaa: het geld stroomt binnen!!

Tsja, dit wil iedereen natuurlijk. De hele dag een pingetje op de telefoon dat er weer een commissie is verdiend. Ik kan je vertellen: dit werkt verslavend. Heel erg verslavend.

Zodra jij je eerste commissie ontvangt, dan wil jij er alles aan doen om nog meer commissies te ontvangen. Dit is natuurlijk het ultieme doel van affiliate marketing.

Commissies verdienen met Affiliate Marketing
Commissies verdienen met Affiliate Marketing

Wat is een niche?

Een niche is een specifiek deel van een markt waarop producten en diensten zich richten.

In affiliate marketing wordt deze term veel gebruikt omdat je je hier vaak wilt richten op een bepaald deel van de markt waar nog geen of weinig concurrenten actief zijn. Zo heb je vaak een hoofdonderwerp bijvoorbeeld dieren. En een subonderwerp: katten. Met als subsubonderwerp: katten voeding. Om vervolgens een subsubsubonderwerp: Siamese katten voeding. Dit is een niche: het voedsel voor Siamese katten. Niet veel fabrikanten of concurrenten zullen hiermee bezig zijn en dus is het een hele interessante markt om in te springen. Let op: dit is slechts een voorbeeld.

Een niche is dus een klein stukje markt met (hopelijk) weinig concurrentie maar veel potentie want er is wel een doelgroep voor!

Lees ook mijn artikel: De 4 populairste affiliate niches.

Hoe vind je een niche?

Door bovenstaand voorbeeld toe te passen op andere gebieden, kun je zelf niches vinden. Probeer eens een onderwerp te nemen en deze steeds verder uit te diepen. Wees creatief, denk buiten de kaders. Wat ik zelf een leuk voorbeeld vind is: computers > muizen > computermuizen voor mensen die linkshandig zijn > computermuizen voor vrouwen die linkshandig zijn: bijvoorbeeld een mooie roze-goud linkshandige computermuis. Of natuurlijk een stoere zwarte, want niet elke vrouw hoeft een vrouwelijke muis 😉 Geloof me: hier is een markt voor!!

Met affiliate marketing kies je dus een niche en doe je zoekwoordenonderzoek. Welke zoektermen worden gebruikt door mensen? Zit er concurrentie op? Wordt erop geadverteerd? Dit zijn allerlei vragen die bepalen of je niche haalbaar is of niet. Oftewel: hoeveel moeite je zult moeten doen om hoog in Google te komen.

Lees ook mijn artikel: Hoe kies je een affiliate niche?

Zoekwoordenonderzoek

Zoekwoordenonderzoek kun je op verschillende manieren doen. Ik noem hier 2 manieren.

Manier 1: Google automatisch aanvullen.

Voer je zoekwoord in Google in en bekijk welke andere resultaten er verschijnen (dus nog voordat je op ENTER klikt).
Hier kun je vaak hele leuke nieuwe zoektermen mee vinden.

Google zoeksuggesties bij het zoekwoord “roti”

Bekijk ook de website: Zoekwoordenonderzoek voor meer manieren.

Manier 2: Answer The Public

Answer The Public zoektermen
Answer The Public zoektermen

Ik vind zelf de tool Answer The Public geweldig. Je vult hier een zoekterm in en de tool gaat opzoek naar allerlei bijbehorende zoektermen. Dit is ideaal, want er komen vaak tientallen goede suggesties waarmee jij goede content kan schrijven.

Neem als voorbeeld “roti“. Je krijgt dan vragen als “hoe wordt roti gemaakt“, “hoe roti pannenkoek opwarmen“, “roti hoe eet je dat“, maar ook “wanneer is roti ontstaan” en “welke wijn bij roti“.

Dit is een leuk voorbeeld van longtail keywords waarmee je mooie artikelen kunt maken.

Bekijk de tool op https://answerthepublic.com/

Geld verdienen met affiliate marketing

Je kunt goed geld verdienen met affiliate marketing door waardevolle content te schrijven. Je bezoekers willen vaak meer over het onderwerp weten en kunnen jou gaan zien als de expert. Gedraag je dan ook als expert en schrijf goede, duidelijke en waardevolle content. Laat niet blijken dat het je alleen maar te doen is om het product te verkopen. Mensen prikken daar doorheen en gaan dan op zoek naar een andere website.

Tegenwoordig is het “hot” om reviews te schrijven over van alles. Maar wat ik telkens zie gebeuren, is dat de mensen die de reviews schrijven het product niet eens hebben gekocht of uitgeprobeerd. Ze kopiëren klakkeloos wat andere affiliate sites hebben geschreven en soms herschrijven ze dat een beetje in hun eigen woorden. Ofwel: de kwaliteit is niet heel hoog.

Zorg voor hoogwaardige kwaliteit

Dit is best een probleem, maar dit bied ook kansen. Als jij als affiliate waardevolle content schrijft waar je bezoekers echt wat aan hebben, dan zal Google dit uiteindelijk ook zien en je hiervoor belonen met hogere posities. Hoogwaardige kwaliteit wint het altijd van gekopieerde en slappe aftreksels van teksten.

Snel rijk worden is vaak van korte duur. Het zijn juist de mensen met een lange adem die enorm succesvol zijn met affiliate marketing. Kijk naar Jacko Meijaard: hij is al 10 jaar bezig, maar pas sinds een aantal jaren loopt hij echt goed binnen.

Conclusie: affiliate marketing doen of niet?

Natuurlijk moet je aan affiliate marketing doen! Digitaal vastgoed bouwen kan nooit kwaad! Elke website die je bouwt, elke letter die je schrijft kan worden toegevoegd aan je digital assets ofwel je digitale vastgoed. Hoe meer je hiervan hebt, hoe meer geld je zult verdienen.

Maar begin als starter altijd klein: behoud je focus op één website. Schrijf minimaal 20 artikelen van 300-500 woorden én 5 van 1000 woorden of meer voordat je een nieuwe website begint.

Lees ook mijn artikel: De 6 meest gemaakte fouten van affiliates.

Affiliate marketing heeft tijd nodig, besteed die goed. Schrijf relevante artikelen waar je bezoekers iets aan hebben. Schrijf dan ook altijd met de bezoeker in je achterhoofd: wat zou die willen lezen en/of leren? Hoe kun jij die zo goed mogelijk verder helpen?

Affiliate marketing cursus

Wil jij snel meer leren over affiliate marketing? Schaf dan de affiliate marketing revolutie van Jacko Meijaard aan. Hierin leert hij je in een aantal video’s alles over geld verdienen affiliate marketing.

Succes,

Groeten Maarten

ps: hulp nodig? Ik help je graag door middel van mijn coaching.

Plaats een reactie